РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:51 22.03.2021

Епидемиолошка ситуација не оставља простора за опуштање

Републички инспектори су у сарадњи са инспекторима јединица локалне самоуправе протекле седмице извршили 5.515 инспекцијских контрола поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама. У 141 случају субјекти су затечени у прекршају, те су им зречене казне у износу од 212.200 КМ, док је за 12 објекта изречена мјера привремене забране рада.

Посматрано по регијама, од укупног броја неуредних контрола највећи број прекршаја, 44 евидентиран је на регији Бања Луке. На подручје регије Добој забиљежено је 37 неуредних контрола, на регији Приједора 24 контроле, на регији Бијељине 17, регији Источног Сарајева 14 и регији Требиња пет неуредних контрола.

Анализирајући податке Института за јавно здравство Републике Српске о лицима позитивним на вирус корона према њиховим пребивалиштима, и податке о неуредним инспекцијским контролама, очигледно је да средине у којима је евидентирано веће кршење мјера биљеже и повећање броја заражених.

На основу ових чињеница, јасно је да нам тренути развој епидемиолошке ситуације не оставља простора за опуштање и занемаривање мјера, већ управо супротно. У складу са новим мјерама које је донио Штаб за ванредне ситуације Републике Српске забрањен је и ограничен рад одређених врста објеката, али надлежни инспектори и даље остају усмјерени на појачану контролу оних објеката којима је дозвољен рад.

Разумијемо да је пословним субјектима пословање отежано, да су у финансијском смислу у заиста изазовној ситуацији, али наша реалност нам не дозвољава да се другачије понашамо.

Такође, апелујемо на грађане да остану досљедни у поштовању мјера, да на личном примјеру покажу одговорност у понашању, да користе личну заштитину опрему и поштују потребну физичку дистанцу. Наведене мјере представљају минималан и занемарив напора за сваког појединца, а могу дати велики допринос стабилизацији цјелокупне ситуације.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh