РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:03 06.04.2021

Учестали напади на инспекторе, нема оправдања за насиље

Инспекторат Републике Српске у протеклим данима је у више наврата истицао да су инспектори свакодневно у обављању својих послова изложени пријетњама, као и вербалним и физичким нападима. Последњи у низу догодио се протеклог викенда када је физичко лице насрнуло на републичког инспектора приликом вршења инспекцијске контроле угоститељског објекта у Броду. О инциденту су обавијештени припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, као и дежурни тужилац.

Такође, у протеклих неколико дана нападнута су још два републичка инспектора у току вршења инспекцијске контроле поштовања епидемиолошких мјера у угоститељском објекту у Бањалуци. И у овом случају је физичко лице насрнуло на инспекторе, те је једног инспектора физички гурнуо усљед чега је исти пао, а другом инспектору су нанешене видне тјелесне повреде у предјелу лица. И у овом случају обавијештени су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Ријеч је о тенденциозним нападима на службена лица што изискује хитну реакцију надлежних органа, те очекујемо да ће тужилаштво и суд санкционисати нападаче на законом прописан начин.

Подсјећамо да је Кривичним закоником Републике Српске напад на службено лице у вршењу службене дужности, дефинисано као кривично дјело. У складу са одредбама овог закона ко нападне или озбиљно пријети да ће напасти службено лице у вршењу службене дужности, казниће се новчаном казном или казном затвора до три године. Ако је при извршењу овог дјела службеном лицу нанесена тјелесна повреда или му је пријећено употребом оружја, учинилац ће се казнити казном затвора од шест мјесеци до пет година.

У години у којој су републички инспектори подредили свој пословни, приватни и породични живот борби против вируса корона и очувању јавног здравља, шокантно је да било ко сматра да своје фрустрације може исказивати примјеном физичке силе према другим људима. Колико год ситуација била тешка, нема оправдања за насиље и исто нећемо толерисати.

Без обзира на пријетње које сада већ свакодневно добијамо, инспектори ће и даље радити свој посао и никоме нећемо дозволити да врши притисак на инспекторе, а од других надлежних органа очекујемо да предузму мјере у циљу заштите наших службеника.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh