РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:31 26.10.2009

50. јубиларни састанак ИЛО-ЦИС мреже

цис_састанак_малаУ четвртак и петак 22. и 23. октобра 2009. године у Женеви одржан је 50. јубиларни састанак Свјетске мреже центара за размјену података о безбједности и здрављу на раду (ЦИС) у оквиру Међународне организације рада (ИЛО). Састанку су присуствовали представници ЦИС центара из 37 земаља, а испред Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, која је крајем 2007. године постала ЦИС центар, састанку је присуствовао Горан Вранић начелник Одјељења за планирање, информатику и информисање.

Састанак је отворио Габор Санди координатор ЦИС мреже, док су уводне говоре одржали Асан Диоп извршни директор Сектора социјалне заштите у ИЛО и Самира ал-Туваижри директор ИЛО Програма о безбједности и здравља на раду (Сафеwорк). На састанку су представљене активности ЦИС мреже у протеклом периоду и разматране могућности и правци даљег развоја. У оквиру дијела програма састанка који се односио на активности ЦИС центара, Вранић је презентовао Инспекцијски информациони систем Републике Српске (ИМС) и остале важније активности ЦИС центра Републичке управе за инспекцијске послове. Међу осталим презентаторима били су представници ЦИС центара Алжира, Чилеа, Велике Британије, Колумбије, Израела, Јапана, Кувајта, Македоније, Пакистана, Пољске, Сингапура, Шпаније, Танзаније, Турске, Вијетнама, Сирије, Зимбабвеа и осталих.

ЦИС мрежа је основана 1959. године као заједнички пројекат Међународне организације рада (ИЛО), Међународног удружења за социјалну заштиту (ИССА), Европске заједнице за угаљ и челик и организација које се баве безбједношћу и здрављем на раду из 11 европских земаља. Тренутно броји преко 150 националних, сарадничких и регионалних центара у 100 земаља широм свијета. Основни задатак ЦИС мреже је да обезбиједи приступ информацијама и знањима из области безбједности и здравља на раду с циљем превентивног дјеловања ради спријечавања повреда на раду и професионалних болести.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh