РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:10 23.10.2015

Акција сузбијања промета кривотворене робе

Републичка тржишна инспекција је у овом мјесецу у оквиру оперативне акције проведене у циљу откривања и одузимања кривотворене робе на простору Републике Српске, одузела робу у вриједности од 32.859 КМ спорних робних марки и због непосједовања доказа о поријеклу.

Извршене су 53 контроле на подручју Бања Луке, Градишке, Бијељине, Требиња, Добоја и Прњавора, у објектима робних пијаца, трговачких центара и малопродајним објекатима. Акценат у контролама био је на промету текстилне конфекције и обуће заштићених робних марки, сировог и резаног дувана, те носача звука и слике. Мјера одузимања изречена је у 43 случаја, а због почињених прекршаја субјектима је издато 46 прекршајних налога у вриједности од 23.300 КМ.

Такође, тржишна инспекција у редовним контролама продајних објеката дјелује превентивно и у складу са својим законским овлаштењима одузима сву робу без поријекла коју нађе у промету, односно робу без неопходне пратеће документације, а међу тим производима могуће је наћи и фалсификате робних марки.

За девет мјесеци ове године републичка тржишна инспекција је у оквиру редовног надзора одузела робу у вриједности око 46.143 КМ, а најчешће је ријеч о обући, одјећи, козметичким средствима, средствима за чишћење, сребру, резаној грађи и шумским дрвним сортиментима, те алкохолним и безалкохолним пићима.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh