РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Активности на сузбијању нелегалног рада

У Прес центру Инспектората Републике Српске, у сриједу, 28.12.2011. године одржана је Конференција за новинаре на којој су презентовани резултати појачаних активности Инспектората Републике Српске у области сузбијања рада на црно.

На конференцији су учествовали Живан Делић, директор Инспектората Републике Српске, Зора Видовић, директор Пореске управе Републике Српске и Чедо Рисовић, главни републички инспектор рада и заштите на раду.

Директор Инспектората Републике Српске, Живан Делић рекао је да се овај проблем највише јавља у областима угоститељства, трговине, шумарства, дрвне индустрије и грађевинарства, а контроле ће бити настављена и у наредној години, не као акција, већ као редовна активност.

"Ради сузбијања рада на црно и нелегалног рада Инспекторат Републике Српске је на захтјев Владе Републике Српске израдио Акциони план сузбијања рада на црно у који су укључене и друге институције", рекао је директор Делић и додао да је значајну подршку овим активностима пружила Пореска управа Републике Српске, пружањем података којима они располажу.

Како би обезбиједили што већу присутност инспектора на терену поред редовних инспектора рада, ангажовани су и републички инспектори из других инспекција Инспектората, који су обучени да у области радних односа врше провјере закључивања и примјена Уговора о раду.

пресс_рад_на_црно2_малаЧедо Рисовић, главни републички инспектор рада и заштите на раду рекао је да је планом активности у последњем кварталу ове године планирано 800, а извршено 856 инспекцијских контрола у којима је затечено 1.465 радника, од којих је 117 било непријављено, те су инспектори издали 106 прекршајних налога.

Резултат контроле је смањење стопе рада на црно. У октобру мјесецу та стопа је износила 10,6 % у односу на број затечених радника, односно 5,2 % у односу на број запослених радника. Већ у новембру мјесецу тај проценат је био нижи и до краја 2011. године настављен је тренд пада, да би у децембру износила 4,8 % у односу на број затечених радника, односно 2,7 % у односу на број запослених радника", изјавио је главни републички инспектор рада и заштите на раду, Чедо Рисовић.

Директор Пореске управе Републике Српске, Зора Видовић рекла је да сарадња са Инспекторатом Републике Српске има добар резултат у откривању непријављених радника те да за оне раднике који су радили непријављени послодавац подноси пореску пријаву, а на тај начин се добија нови порески обвезник и порез на допринос и плату.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh