РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

18:15 30.01.2015

Анализа исправности воде за пиће у Петрову и Добоју

Републичка инспекција за храну је у оквиру праћења здравствене исправности воде за пиће на подручју општина Петрово, 20. јануара ове године извршила ново узорковање воде из водоводних система на више различитих тачака у дистрибутивној мрежи и извориштима.

Лабораторијским анализима испитивани су између осталог садржај амонијака, нитрита, нитрата, мангана, арсена, живе и олова, као и други параметри прописани Правилником о здравственој исправности воде за пиће.

На подручју општине Петрово узорци који су узети на изворишту Калуђерица, Јама и Волујак, након извршених анализа у Институти за јавно здравство Републике Српске оцијењени су као исправни јер је утврђено да су испитивани параметри у границама референтних вриједности прописаних поменутим Правилником. Узорци који су узети из водоводних мрежа са двије тачке у ОШ „Свети Сава" Какмуж и ОШ „Вук Караџић" у Петрову, након анализе оцијењени су као хигијенски неисправни због повећаног садржаја резидуалног хлора до чега је дошло због појачаног хлорисања воде. С тим у вези провешће се додатно испитивање количине резидуалног хлора, а забрана употребе воде за пиће остаје на снази све док се хлор у водоводној мрежи не стабилизује.

Такође, у исто вријеме на подручју општине Добој у МЗ Сухо Поље узети су узорци са три индивидуална изворишта: у домаћинству са бунаром за властиту употребу у Сухом Пољу, на јавној чесми Палачак у Сухом Пољу и у ОШ „Петар Петровић Његош" подручна једница Сухо Поље. Лабораторијским анализама узорци воде су оцијењени као исправни у погледу садржаја тешких метала. Међутим, за локлани водовод Сухо Поље забрана употребе воде за пиће остаје и даље на снази, а због повећаног садржаја тешких метала, а што је утврђен у претходном испитивању.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh