РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Анализа квалитета сјемена пољопривредног биља

Републичка пољопривредна инспекција је у циљу утврђивања квалитета сјемена пољопривредног биља које се прометује у Републици Српској и које пољопривредни произвођачи користе, у марту и априлу ове године вршила појачано узорковање сјемена у малопродаји, како би се лабораторијским анализама провјерило да ли испуњава услове квалитета прописане Правилником о квалитету сјемена пољопривредног биља. Квалитетно сјеме је основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса.

Инспектори су узели укупно 32 узорка, различитих врста сјемена пољопривредног биља, различитих произвођача и земље поријекла. Узорковано је сјеме цвекле, кукуруза, купуса, лука, кромпира, шпината, грашка, бораније, пасуља и других врста, произвођача из Србије, Хрватске, Словеније, Француске, Холандије, Италије и Данске. Узорковање се вршило на основу процјене ризика, односно степена вјероватноће да одређено сјеме не испуњава услове које прописује наведени Правилник.

Све затечене количине сјемена од којих је узет узорак, стављене су ван промета до добијања резултата лабораторијске анализе. Након извршених анализа у овлаштеним лабораторијама, код три узорка је утврђено да нису испуњавали прописане норме квалитета, те је наложено уништавање истих у складу са Законом. Ријеч је о одређеним серијама сјемена сточне репе, јежевца и суданске траве.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh