РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:34 28.09.2021

Делегација ЕУ донирала 13 возила за фитосанитарну инспекцију

Жил Ребате, шеф Оперативног одјела за економске реформе, инфраструктуру и природне ресурсе Делегације Европске уније у БиХ, уручио је почетком овог мјесеца у Бањалуци 13 возила Републичкој управи за инспекцијске послове Републике Српске и два возила Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, која је обезбиједила Европска унија.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Драган Матаруга, главни републички пољопривредни инспектор захвалили су се овом приликом представницима Делегације Европске уније у БиХ, која је препознала напоре институција Републике Српске на унапређењу сектора пољопривреде, безбједности хране и инспекцијског надзора у Републици Српској и која је путем овог пројекта пружили велику подршку у дијелу унапређења техничких услова за квалитетан рад контролних органа.

Вриједност возила износи преко 200,000 еура, а дио су свеукупне подршке Европске уније јачању капацитета фитосанитарне инспекције и сектора безбиједности хране у Босни и Херцеговини. Европска унија је обезбиједила укупно 33 возила у вриједности од 467,000 еура за фитосантарне инспекторе у оквиру ентитетских инспектората, те фитосанитарне инспекторе Дистрикта Брчко БиХ, као и за сектор безбједности хране у оквиру којег су корисници возила Агенција за безбједност хране БиХ, те ентитетска министарства пољопривреде и Одјељење за пољопривреду Владе Дистрикта Брчко БиХ.

У оквиру Пројекта финансијске подршке Европске уније, ИПА ИИ (2018-2020) с циљем реформе и јачања конкурентности сектора пољопривреде и руралног развоја, укључујући безбедност хране, ветеринарство и фитосанитарну област, за Инспекторат Републике Српске обезбијеђена су средства у укупној вриједности од 314.944 . Из ових средстава набављено је 13 аутомобила за потребе фитосанитарног надзора, а предвиђена је и набавка техничке опреме неопходне за рад инспектора, од чега је 27 преносних рачунара и штампача које инспектори користе у свом раду, 10 десктоп рачунара, 6 мултифункцијских уређаја и 6 мрежних уређаја.

Европска унија кроз неколико текућих пројеката ради на јачању капацитета БиХ у секторима безбједности хране, ветеринарства и фитосанитарне области. Тренутно се у БиХ проводе три twining пројекта у вриједности 6 милиона еура с циљем изградње институционалних капацитета и усклађјивања поменутих сектора у БиХ са правном тековином Европске уније.

Уручена возила намјењена су за потребе фитосанитарне инспекције и биће распоређена на свим граничним прелазима и у свим подручним одјељењима Инспектората. Значај ове донације најбоље ће се показати кроз организацију рада инспектора, рационалније кориштење фитосанитарних инспектора, њихов бржи долазак на мјеста утовара, преглед пошиљки приликом утовара робе, као и издавање фитосанитарног сертификата на мјесту утовара. Посебно је важно да инспектори имају техничке услове за ефикасно и брзо поступање када је ријеч о контролама пошиљки домаћих произвођача намијењених извозу, обзиром да знамо колико институције Републике Српске улажу у подршку домаћој производњи.

Убрзаће се и достава узорака са граничних прелаза у овлаштене лабораторије, узетих приликом контроле пошиљки у спољнотрговинском промету, што ће омогућити бржи проток роба које подлијежу фитосанитарном преглед. Набавком ових аутомобила значајно ће се олакшати фитосанитарни назор на цијелој територији Републике Српске.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh