РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:05 26.05.2011

Делегација Монголије посјетила Инспекторат

монголска_делегација1_малаУ организацији Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) делегација Централног инспектората Монголије боравила је 24. и 25. маја 2011. године у студијској посјети Инспекторату Републике Српске.

Повод посјете је пројекат реформе инспекцијског система у Монголији који води ИФЦ, а на сличан начин како је већ реализована у Босни и Херцеговини. С обзиром да је пројекат реформе инспекцијског система у Републици Српској успјешно завршен, представници Централног инспектората Монголије изразили су жељу да посјете Инспекторат Републике Српске.

Циљ посјете било је детаљније упознавање са организацијом Инспектората Републике Српске, најновијим достигнућима у ИТ рјешењима у инспекцијама, информисање о реализацији и имплементацији Инспекцијског информационог система, те размијена практичних искустава.

монголска_делегација2_малаДелегацију Монголије примио је Живан Делић, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске са руководним тимом и сарадницима. Првог дана посјете одржане су три презентације: „Организација Инспектората Републике Српске", „Модел инспекцијског система Републике Српске, планирање инспекцијских прегледа на бази процјене ризика" и „Планирање, извјештавање и интерна контрола у Инспекторату Републике Српске".

Другог дана посјете делегација Монголије посјетила је тренинг центар Инспектората Републике Српске, а презентације одржане у наставку биле су усмјерене на конкретне активности у инспекцијском надзору у појединим инспекцијама.

Из области надзора Здравствене инспекције презентован је „Инспекцијски надзор у области хране и инспекцијски надзор на граници са освртом на узорковање у инспекцијском надзору", из области Тржишне инспекције „Инспекцијски надзор у унутрашњости са освртом на примјену директива новог и глобалног приступа" и из области Инспекције рада „Процјена ризика у инспекцијском надзору и интегрисана инспекција рада". Овом приликом је презентована и практична примјена Инспекцијског информационог система Републике Српске.

монголска_делегација3_малаДелегацију су чинили представници Централног инспектората Монголије које је предводио Дагва Гунибазар, замјеник директора, представници ИФЦ пројекта Монголије и Флорентин Бланк, главни технички консултант на пројекту. Чланови делегације изразили су задовољство реализованом посјетом, као и жељу да се сарадња настави и у будућности

Посјета је организована као наставак сарадње између ових институција, која је започета прошле године посјетом представника Инспектората Републике Српске Монголији, када је одржао тродневни тренинг за инспекторе тренере Централног инспектората Монголије.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh