РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Делегација Републике Албаније посјетила Инспекторат

1_малаУ организацији Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) делегација Републике Албаније боравила је 29. и 30. јула 2010. године у студијској посјети Инспекторату Републике Српске.

У Републици Албанији тренутно се одвија реформа инспекцијског система те су представници инспекцијских структура ове земље изразили жељу да тим поводом посјете Инспекторат Републике Српске како би стекли практична искуства, с обзиром да је пројекат реформе инспекцијског система у Републици Српској успјешно реализован.

2_малаПрвог дана посјете одржане су три презентације. Игор Милуновић, замјеник директора Инспектората Републике Српске презентовао је „Организацију Инспектората Републике Српске - мисију, циљеве, организацију, инспекторска звања, рангирање и оцјењивање, синергетски ефекат, учествовање у доношењу и измјенама прописа, ефекте рада, нови Закон о инспекцијама".

5_мала

Горан Вранић, начелник Одјељења за планирање, информатику и информисање, представио је „Модел инспекцијског система Републике Српске, планирање инспекцијских прегледа на бази процјене ризика", а Дејан Ћудић, виши стручни сарадник за планирање, анализу и извјештавање објаснио је систем „Планирања, извјештавања и интерне контроле у Инспекторату Републике Српске".

3_малаДругог дана посјете делегација Републике Албаније имала је прилику да посјети тренинг центар Инспектората Републике Српске, који је смјештен у просторије подручног Одјељења Бања Лука. Презентације одржане у наставку биле су усмјерене на конкретне активности у инспекцијском надзору и њихову реализацију.

Мирослав Танасић, главни водни инспектор представио је „Практичну реализација активности инспекцијског надзора, оперативно планирање и интерну комуникацију", Борка Суртов, главни тржишни инспектор, презентовала је „Инспекцијски надзор у унутрашњости са освртом на примјену директива новог и глобалног приступа", Десимир Миљић, главни здравствено - санитарни инспектор објаснио је „Инспекцијски надзор на граници са освртом на узорковање у инспекцијском надзору", а Радмила Пузић, главни инспектор рада и заштите на раду одржала је презентацију о „Процјени ризика у инспекцијском надзору и интегрисаној инспекција рада".

4_малаДругог дана посјете чланови делегације Републике Албаније детаљније су се упознали и са Инспекцијским информационим системом Републике Српске (ИМС). Горан Вранић, начелник Одјељења за планирање, информатику и информисање, представио је „Апликативну и системску платформу ИМС", као и „УМЛ моделе процеса и података у ИМС", након чега је одржана и демонстрација практичне примјене ИМС, те презентација канцеларијског пословања у Инспекторату Републике Српске, које се у потпуности одвија електронским путем. Инспекцијски информациони систем Републике Српске - ИМС је у функцији од почетка ове године и сви инспектори Инспектората Републике Српске примјењују ИМС у инспекцијском надзору и креирају сва инспекцијска документа посредством ИМС на преносним рачунарима.

Делегацију Албаније у овој посјети чинили су представници Министарства за привреду, трговину и енергетику, инспекције при Министарству за околиш, санитарне инспекције при Министарству здравља, Државне агенцији за информатику, Министарства пољопривреде и инспекције за транспорт при Министарству за јавне радове и транспорт.

Чланови делегације изразили су задовољство реализованом посјетом, као и жељу да се сарадња настави и у будућности.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh