РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Фитосанитарна инспекција за шест мјесеци забранила увоз 15 пошиљки

За шест мјесеци ове године у контролама при увозу, фитосанитарна инспекција је извршила 6.781 преглед пошиљки сјемена пољопривредног биља, садног материјала, воћа и поврћа, ђубрива и другог, од којих је узето 416 узорака за лабораторијско испитивање квалитета, присуства штетних организама и присуства генетички модификованих организама.

Код 15 пошиљки утврђене су неправилности, а ријеч је о двије пошиљке сјемена пољопривредног биља које нису одговарале прописаном квалитету, двије пошиљке сјеменског и четири пошиљке меркантилног кромпира у којима је утврђено присуство карантински штетног организма „Глободера паллида, шест пошиљки минералног ђубрива гдје квалитет није одговарао декларисаном и једној пошиљци минералног ђубрива које није било уписано у регистар минералних ђубрива. Спорним пошиљкама забрањен је увоз и наложенио њихово враћање пошиљаоцу.

У унутрашњем инспекцијском надзору, републички пољопривредни инспектори су у посматраном периоду извршили 526 контрола, гдје су у 171 контроли утврдили неправилности. У циљу отклањања недостатака предузето је 159 управних мјера, док су због почињених прекршаја издата 23 прекршајна налога у вриједности од 80.000 КМ. По налогу инспекције из унутрашњег промета је искључено 1.037 килограма сјемена, а за промјену намјене земљишта наплаћене су накнаде у износу од 23.444 КМ.

Почетком године извршена је контрола свих органа јединица локалне самоуправе надлежних за послове пољопривреде у Републици Српској, при чему је извршена провјера пољопривредних сагласности издатих у периоду од почетка 2010. године до краја 2013. године. Од укупно 63 јединице локалне самоуправе, код 39 општина/градова утврђене су неправилности из наведене области, гдје је инспекција предузела мјере у складу са законом.

Са почетком сјетвене сезоне, крајем марта и у току априла, вршено је узорковање сјемена пољопривредног биља које се налази на тржишту, ради контроле квалитета. Узето је 65 узорака различитих врста сјемена, који су прослијеђени овлаштеним лабораторијама на испитивање. Код три узорка утврђено је да нису испуњавали прописане норме квалитета, те је за предметно сјеме наређена мјера уништавања.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh