РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:40 15.11.2018

Готова јела под лупом инспекције

Републичка инспекција за храну је у протеклом периоду извршила узорковање преко 70 готових јела која се послужују у угоститељским објектима, а за потребе лабораторијског испитивања микробиолошке исправности.

Контролом су обухваћени објекти широм Републике Српске, у Бања Луци, Градишци, Прњавору, Козарској Дубици, Српцу, Дервенти, Модричи, Требињу, Источном Сарајеву и другим градовима. Узорковане су различите врсте јела, као што су: колачи, месна јела, салате, цијеђени сокови, чорбе.

На основу лабораторијских анализа у 30 одсто испитиваних узорака утврђено је повећано присуство микроорганизама, као што је ентеробактерија, изнад граница дозвољених Смјерницама о микробиолошким критеријумима о храни. С обзиром на утврђену врсту микроорганизама, ради се о неадекватној манипулацији са храном, неадекватним хигијенским условима простора или опреме који служе за припрему хране, као и хигијенском статусу лица која рукују са храном.

У свим контролама гдје су утврђене неправилности, инспектори су наложили да се изврши дезинфекција радних површина, уређаја и опреме који се користи за припрему хране, након чега ће бити извршене поновљене контроле.

На основу резултата лабораторијских анализа евидентно је да субјекти у пословању с храном континуирано морају радити на едукацији ради стицања знања о прописима и препорукама у области хигијене животне и радне средине, хигијене хране и исхране, личне хигијене и другим принципима добре произвођачке и хигијенске праксе.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh