РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Информација о раду за април

Инспекције Инспектората Републике Српске су у априлу 2012. године извршиле 2.260 контрола и у 803 случаја су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречено је 725 управних мјера, издато је 248 прекршајних налога у вриједности од 199.026 КМ и поднесено је 10 прекршајних пријава. У истом периоду у спољнотрговинском надзору извршено је 9.748 инспекцијских прегледа и то са аспекта контроле квалитета производа 3.608 инспекцијски преглед, са аспекта здравствене исправности производа 4.989 инспекцијски преглед и из фитосанитарне области 1.151 инспекцијских прегледа.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 558 контрола, од чега су у 177 контрола констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због почињених прекршаја издато је 97 прекршајних налога у вриједности од 54.341 КМ. До отклањања недостатака ван промета је стављена роба у вриједности од 29.226 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, истицање цијена, те вођење пословних књига и евиденција.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 59 контрола и у 10 случајева констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због почињених прекршаја издат је један прекршајни налог у вриједности од 4.000 КМ. Неправилности су најчешће односиле на промет сјемена пољопривредног биља и трајну промјену намјене пољопривредног земљишта.

Шумарска инспекција је извршила 158 контрола и у 43 случаја констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због почињених прекршаја издата су 22 прекршајна налога у вриједности од 39.820 КМ и поднесене су двије прекршајне пријаве. Привремено је одузето 4.1 м3 шумских дрвних сортимената у вриједности од 171 КМ. Неправилности су најчешће констатоване у области примарне прераде дрвета, а односиле су се на непосједовање главног технолошког пројекта, те евидентираност шумских дрвних сортимената у овјерену књигу евиденције. У области ловства неправилности су се односиле на рад ловочуварске службе.

Ветеринарска инспекција је извршила 93 контроле, од чега су у 15 случајева утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање. Због почињених прекршаја издата су четири прекршајна налога у вриједности од 8.150 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на вођење евиденција издатих ветеринарских лијекова, услове у погледу стручног кадра, те посједовање ветеринарских рјешења.

Водна инспекција је извршила 61 контролу и у 40 контрола утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су управне мјере у циљу отклањања недостатака. Неправилности су се најчешће односиле на посједовање и неизвршење услова из водних аката и вођење прописаних водних евиденција.

Техничка инспекција је извршила 193 контроле и у 50 случајева утврдила неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због почињених прекршаја поднесене су двије прекршајне пријаве. Утврђене неправилности односиле су се на вођење пословних књига и евиденција, придржавање техничких норматива и мјера заштите у области електроенергетике, те обављање дјелатности површинске експлоатације минералних сировина.

Саобраћајна инспекција је извршила 136 контрола и у 66 контрола су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издато 45 прекршајних налога у вриједности од 16.730 КМ и поднесено је шест прекршајних пријава. Неправилности су се најчешће односиле на посједовање лиценце превозника, лиценце за возило, легитимације возача, вршење техничког/лиценцног прегледа, одржавање и заштиту јавних путева.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 97 контрола. У 29 случајева утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издато осам прекршајних налога у вриједности од 8.200 КМ. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке, те посједовање и испуњеност услова из еколошке дозволе.

Инспекција рада извршила је 499 контрола и у 152 случаја констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издата су 53 прекршајних налога у вриједности од 59.270 КМ и поднесено је шест прекршајних пријава. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 113 контрола и у 45 случајева утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје издата су четири прекршајна налога у вриједности од 5.600 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на стручни кадар у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, неуредно вођење медицинске документације и здравствени надзор над запосленима.

Просвјетна инспекција је извршила 124 контроле и утврдила неправилности у 59 случајева и субјектима наложила отклањање истих. За почињене прекршаје субјектима контроле издата су два прекршајна налога. Неправилности су се најчешће односиле на вођење евиденција, те рад органа управљања и руковођења у основним и средњим школама.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 128 контрола и у 102 случаја су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. За почињене прекршаје субјектима контроле издато је 11 прекршајних налога у вриједности од 2.915 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.

Инспекција за храну извршила је 41 контролу и у 15 случајева утврдила неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због почињеног прекршаја издат је један прекршајни налог у вриједности од 300 КМ. Неправилности су се односиле на испуњеност услова за промет и обраду хране, здравствени надзор над запосленима, те испитивање хране и вођење евиденција.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh