РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:17 23.03.2012

Информација о раду за фебруар

Инспекције Инспектората Републике Српске су у фебруару 2012. године извршиле 2.203 контроле и у 601 случају су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречена је 518 управних мјера, издато је 206 прекршајних налога у вриједности од 182.277 КМ и поднесене су три прекршајне пријаве. У истом периоду у спољнотрговинском надзору извршено је 10.824 инспекцијска прегледа и то са аспекта контроле квалитета производа 6.110 инспекцијских прегледа, са аспекта здравствене исправности производа 3.932 инспекцијска прегледа и из фитосанитарне области 782 инспекцијска прегледа.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 537 контрола, од чега су у 140 контрола констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 119 прекршајних налога у вриједности од 76.237 КМ. До отклањања недостатака ван промета је стављена роба у вриједности од 24.790 КМ, а због непосједовања доказа о поријеклу одузета је роба у вриједности од 1.200 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, формирање, истицање и придржавање цијена, те вођење пословних књига и евиденција.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 72 контроле и у два случаја констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издата су два прекршајна налога у вриједности од 6.600 КМ. Неправилности су утврђене у области производње вина, ракије и других алкохолних пића.

Шумарска инспекција је извршила 194 контроле и у 56 случајева констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 12 прекршајних налога у вриједности од 11.430 КМ. Неправилности најчешће констатоване у области примарне прераде дрвета, а односиле су се на непосједовање главног технолошког пројекта, евидентираност шумских дрвних сортимената у овјерену књигу евиденције, жигосаност, обројченост и снабдјевеност отпремним исказом. У области ловства неправилности су се односиле на рад ловочуварске службе.

Ветеринарска инспекција је извршила 68 контрола, од чега су у 13 случајева утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање, те поднесена једна прекршајна пријава. Неправилности су се најчешће односиле на производњу и промет ветеринарских лијекова, односно вођење евиденција издатих лијекова и услове у погледу стручног кадра, те производњу и промет сировина и хране животињског поријекла и хране за животиње. У истом периоду проведено је поновно узорковање на фарми, након забране употребе хране за животиње која је садржавала недозвољене супстанце и иста је након добијених уредних резултата анализа дозвољена за употребу, затим су проведене карантинске мјере у пет карантинских објеката, а у 13 случајева проведене мјере за спречавање заразних болести животиња на имањима.

Водна инспекција је извршила 68 контрола и у 24 контроле утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су управне мјере у циљу отклањања недостатака. Неправилности су се најчешће односиле на непосједовање и неизвршење услова из водних аката.

Техничка инспекција је извршила 134 контроле и у 28 случајева утврдила неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издата су два прекршајна налога у вриједности од 2.500 КМ. У овом периоду прегледано је 199 пропан-бутан боца и у 45 случајева су утврђене неправилности, те је наложено уништавање 13 боца. Узета су 163 узорака течних нафтних горива за анализу и сви узорци су били усклађени са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Утврђене неправилности односиле су се на вођење пословних књига и евиденција, те придржавање техничких норматива и мјера заштите у области електроенергетике.

Саобраћајна инспекција је извршила 129 контрола и у 17 контрола су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле су због почињених прекршаја издата три прекршајна налога у вриједности од 650 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на уредност вршења међународног линијског превоза лица, уредност међуентитеског линијског превоза, вршење техничког/лиценцног прегледа.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 97 контрола. У 27 случајева утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Субјектима контроле су због почињених прекршаја издата два прекршајна налога у вриједности од 1.500 КМ. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке, те испуњеност услова из еколошке дозволе.

Инспекција рада извршила је 647 контрола и у 185 случајева констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издато је 57 прекршајних налога у вриједности од 72.660 КМ и поднесене су двије прекршајне пријаве. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 69 контрола и у 22 случаја утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје издато је седам прекршајних налога у вриједности од 8.500 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на здравствени надзор над запосленима у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, те вођење евиденција.

Просвјетна инспекција је извршила 114 контрола и утврдила неправилности у 54 случаја и субјектима наложила отклањање истих. За почињене прекршаје субјектима контроле издата су два прекршајна налога у вриједности од 2.200 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на вођење евиденција, те рад органа управљања и руковођења у основним и средњим школама. У овом периоду извршена је контрола законитости стицања и издавања пет школских исправа и све контроле су биле уредне.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 76 контрола и у 33 случаја су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh