РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:02 22.02.2012

Информација о раду за јануар

Инспекције Инспектората Републике Српске су у јануару 2012. године извршиле 1.924 контроле и у 461 случају су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречена је 375 управних мјера, издат је 191 прекршајни налог у вриједности од 179.710 КМ и поднесено је 13 прекршајних пријава. У истом периоду у спољнотрговинском надзору извршено је 10.328 инспекцијских прегледа и то са аспекта контроле квалитета производа 5.578 инспекцијских прегледа, са аспекта здравствене исправности производа 4.042 инспекцијска прегледа и из фитосанитарне области 708 инспекцијских преглед.

Тржишна инспекција је у унутрашњем промету извршила 454 контроле, од чега су у 75 контрола констатоване неправилности и предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издато је 69 прекршајних налога у вриједности од 45.040 КМ и поднесене су три прекршајне пријаве. Неправилности су се најчешће односиле на неиздавање рачуна за купљену робу и услуге, формирање, истицање и придржавање цијена, те вођење пословних књига и евиденција.

Пољопривредна инспекција је у унутрашњем промету извршила 56 контрола и у пет случајева констатовала неправилности, те предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су утврђене у области промета средстава за заштиту здравља биља и у области производње вина, ракије и других алкохолних пића.

Шумарска инспекција је извршила 264 контроле и у 75 случајева констатовала неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издата су 23 прекршајна налога у вриједности од 36.770 КМ. Привремено је одузето 91м3 шумских дрвних сортимената у вриједности од 9.384 КМ. Неправилности најчешће констатоване у области примарне прераде дрвета, а односиле су се на непосједовање главног технолошког пројекта, евидентираност шумских дрвних сортимената у овјерену књигу евиденције, жигосаност, обројченост и снабдјевеност отпремним исказом. У области ловства неправилности су се односиле на извршење лова и коришћење дивљачи, као и на рад ловочуварске службе.

Ветеринарска инспекција је извршила 85 контрола, од чега су у 12 случајева утврђене неправилности и изречене мјере за њихово отклањање. Због утврђених прекршаја издата су четири прекршајна налога у вриједности од 3.200 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на заштиту животиња и провођење мјера за спречавање заразних болести животиња.

Водна инспекција је извршила 65 контрола и у 20 контрола утврдила неправилности. Субјектима контроле изречене су мјере у циљу отклањања недостатака, а због утврђених прекршаја издата су три прекршајна налога у вриједности од 4.500 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на непосједовање и неизвршење услова из водних аката.

Техничка инспекција је извршила 95 контрола и у 12 случајева утврдила неправилности и предузела мјере у циљу њиховог отклањања. Због утврђених прекршаја издата су четири прекршајна налога у вриједности од 5.000 КМ и поднесене су двије прекршајне пријаве. У овом периоду прегледано је 638 пропан-бутан боца и све су биле технички исправне. Узета су 134 узорака течних нафтних горива за анализу и сви узорци су били усклађени са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Утврђене неправилности односиле су се на вођење пословних књига и евиденција, те придржавање техничких норматива и мјера заштите.

Саобраћајна инспекција је извршила 79 контрола и у 17 контрола су утврђене неправилности и предузете мјере за њихово отклањање. Субјектима контроле је због почињених прекршаја издат 21 прекршајни налог у вриједности од 10.650 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на вршење техничког/лиценцног прегледа, уредност вршења међународног линијског превоза лица, те обављање поштанских услуга.

Урбанистичко-грађевинска и еколошка инспекција је извршила 52 контроле. У 10 случајева утврђене су неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су најчешће констатоване у области контроле испуњености услова за рад (лиценца), а у смислу сталног запослења лица са високом стручном спремом (инжењера) и квалификованих радника грађевинске струке, те испуњеност услова из еколошке дозволе.

Инспекција рада извршила је 589 контрола и у 168 случајева констатовала неправилности. Субјектима контроле су изречене мјере у циљу отклањања недостатака, а за почињене прекршаје издата су 62 прекршајна налога у вриједности од 66.250 КМ и поднесено је 10 прекршајних пријава. Неправилности утврђене у контролама најчешће су се односиле на обрачун и исплату плата, радно вријеме, закључивање и садржај уговора о раду, те организовање и спровођење послова заштите на раду.

Здравствена инспекција је у унутрашњем промету извршила 43 контроле и у 15 случајева утврђене су неправилности, те су инспектори предузели мјере у циљу отклањања истих. За почињене прекршаје издата су три прекршајна налога у вриједности од 4.300 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на стручни кадар у области производње и промета лијекова и медицинских средстава, те вођење евиденција.

Просвјетна инспекција је извршила 76 контрола и утврдила неправилности у 17 случајева и субјектима наложила отклањање истих. За почињене прекршаје субјектима контроле издата су два прекршајна налога у вриједности од 4.000 КМ. Неправилности су се најчешће односиле на вођење евиденција, те рад органа управљања и руковођења у основним и средњим школама. У овом периоду извршена је контрола законитости стицања и издавања 11 школских исправа и све контроле су биле уредне.

Инспекција за заштиту од пожара је извршила 66 контрола и у 35 случајева су утврђене неправилности, те су предузете мјере у циљу њиховог отклањања. Неправилности су се најчешће односиле на испуњеност услова за организовање заштите од пожара, обуке и стручна оспособљавања, те мјере заштите средства и опрема за гашење.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh