РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:03 09.04.2015

Инспекција контролисала базенску воду, чистоћу у вртићима, козметичким салонима и хотелима

Републичка здравствена инспекција је у 2014. години у спољнотрговинском надзору прегледала 17.267 пошиљки предмета опште употребе, хемикалија и биоцида, од којих је за лабораторијску анализу узето 757 узорака предмета опште употребе.Неисправност је доказана код 27 пошиљки, гдје је у једном случају је наложено додатно декларисање након чега је пошиљка пуштена у промет, док је у 26 случајева забрањен промет, и то: 17 пошиљки дјечјих играчака, седам пошиљки материјала који долазе у контакт са храном (посуђе и кухињски прибор) и двије пошиљке средстава за одржавање хигијене тијела.

Најчешћи разлози неисправности дјечјих играчака су лако извлачење косе и длачица, оштри дијелови који могу изазвати повреде дјеце и непријатан мирис играчака, а у једном случају је доказан недозвољени садржај фталата. Код материјала који долазе у контакт са храном утврђена је миграција мангана и промјена визуелних карактеристика након потапања у тестни раствор сирћетне киселине. У средствима за одржавање чистоће тијела доказана је повећан укупан број бактерија.

У унутрашњем инспекцијском надзору у посматраном периоду републичка здравствена инспекција је извршила 1.155 контрола и у 330 случајева су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречено је 326 управних мјера којима је наложено предузимање одређених радњи у циљу отклањања недостатака, док су због почињених прекршаја издата 23 прекршајна налога у вриједности од 40.100 КМ.

У области производње и промета лијекова и медицинских средстава утврђене неправилности односиле су се најчешће на запослени кадара, непридржавање радног времена, одсуство фармацеута за вријеме рада апотеке, нередовно достављање прописаних извјештаја Институту за јавно здравство, нередовно обављање санитарних прегледа запослених, неприлагођеност секундарне амбалаже лијека за тржиште Републике Српске, непостојање идентификационих картица за запослени кадар и друго.

Контролом рада здравствених установа утврђени су пропусти који су се односили на недовољно предузимање мјера за спречавање заразних болести, које се односе на санитарно-техничке и хигијенске услове, вакцинацију против хепатитиса Б, санитарне прегледе особља, ажурности вођења евиденција и медицинске документације и друго.

Одступања су утврђена и у области надзора производње и промета хемикалија и биоцида, а односила су се на неуредно вођење прописаних евиденција о хемикалијама, непосједовање безбједоносно-техничког листа и прописно обиљежавање хемикалија, коришћење хемикалија које нису уписане у одговарајући Инвентар, испуњавање прописаних услова за складиштење и промет хемикалија/биоцида и слично.

У оквиру надзора над провођењем Закона о заштити од нејонизујућег зрачења неправилности су се односиле на недостатак документације за изградњу и коришћење базних станица мобилне телефоније и радио-телевизијских предајника, неуредно вођење евиденција о изворима нејонизујућег зрачења од посебног интереса, нередовно испитивање техничке исправности извора зрачења, те пропусти у именовању лица одговорног за зрачење.

У области производње и промета предмета опште употребе најчешће утврђени недостаци били су хигијенски пропусти, нередовно испитивање производа путем овлашћене лабораторије и нередовно обављање санитарних прегледа и додатне едукације запосленог особља.

У 2014. години инспекција је вршила испитивање безбједности одређених група предмета опште употребе и базенске воде, као и микробиолошке чистоће у вртићима, козметичким салонима и хотелима. Узет је укупно 71 узорак, од чега 36 узорака премета опште употребе, 33 бриса радних површина, опреме и руку запосленог особља, те два узорка базенске воде. У предметима опште употребе испитивана је микробиолошка исправност, садржај токсичних метала, садржај фталата, пХ вриједност. У базенској води провјеравани су микробиолошка контаминација и основни хемијски параметри, потрошња КМнО4, мутноћа и резидуални хлор. У оквиру наведеног узорковања вршено је и испитивање садржаја олова у дјечјим играчкама, козметичким производима, посуђу, салветама. Узорковани производи су поријеклом из различитих земаља, Кине, Турске, Италије, Њемачке, Мађарске, Пољске и Хрватске. Резултати испитивања свих узорака били су уредни. На основу споразума Инспектората и Агенције за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине узето је и 12 узорака средстава за његу и уљепшавање лица и тијела у којима су испитивани олово, кадмијум и микробиолошка исправност. И ови узорци су показали уредне резултате.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh