РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:06 03.04.2015

Инспекција рада у 2014. години извршила 6.300 контрола

Републичка инспекција рада је у 2014. години извршила 6.301 контролу, гдје је у 2.153 случаја или 34% контрола утврдила неправилности. Послодавцима је изречено 1.819 управних мјера којима је наложено предузимање одређених радњи у циљу отклањања неправилности. Због почињених прекршаја издато је 837 прекршајних налога у вриједности од 1.244.560 КМ, поднешено је 65 прекршајних пријава надлежним судовима и три кривичне пријаве.

У области радних односа и запошљавања утврђене неправилностима су се најчешће односиле на обрачун и рокове исплате плата и накнада плата, закључивање и примјену уговора о раду, отказ уговора о раду, утврђивање отказног рока и права на отпремнину, радно вријеме и друго.

По основу уговора о раду контролисано је преко 13.800 радника, од чега 823 радника нису имало закључен уговор о раду са послодавцем и нису била пријављена на обавезне видове осигурања. Инспектори су рјешењем налагали послодавцу да раднику обезбиједи радно-правни статус у складу са законом и издавали прекршајне налоге. Ангажовање радника на црно најчешће је присутно у области угоститељства и туризма, услужним дјелатностима, трговини, експлоатацији и преради дрвета, те грађевинарству. У циљу откривања неправилности које се не могу утврдити у редовном радном времену, рад инспектора био је организован и у поподневним смјенама, у радне дане, али и дане викенда.

У области заштите на раду неправилности су се најчешће односиле на пропусте у погледу организације и спровођења мјера заштите на раду, примјену превентивних мјера, оспособљеност радника, те пропусте у придржавању и спровођењу техничких норми заштите на раду.

У 2014. години у области надзора инспекције рада догодило се 13 повреда на раду са смртним исходом, и то: четири у шумарству и дрвној индустрији, једна у хемијској индустрији, двије у грађевинарству, двије у електропривреди и четири у осталим дјелатностима. У посматраном периоду догодило се и 57 тежих повреда на раду и то: 17 у шумарству и дрвној индустрији, шест у електропривреди, осам у грађевинарству и 26 у осталим дјелатностима.

Као најризичније дјелатности издвајају се шумарство и дрвна индустрија, грађевинарство и електропривреда. У категорију остале дјелатности сврстани су појединачни случајеви тежих повреда на раду у областима као што су трговина, туризам, саобраћај, култура, комуналне дјелатности и друго, у којима повреде на раду нису уобичајена и изражена појава и посматрано у односу на претходне године немају тренд континуитета. Важно је напоменути да су у статистику укључене и повреде које се догоде приликом доласка на посао и одласка с посла, што значи да се нису догодиле на конкретном радном мјесту и нису у директној вези са провођењем мјера заштите на раду од стране послодавца.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh