РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Инспекција рада за девет мјесеци извршила преко 4.500 контрола

Републичка инспекција рада је за девет мјесеци 2014. години извршила 4.585 контрола, гдје је у 1.502 случаја или 33% контрола утврдила неправилности. Послодавцима је изречено 1.238 управних мјера којима је наложено предузимање одређених радњи у циљу отклањања неправилности. Због почињених прекршаја издато је 650 прекршајних налога у вриједности од 959.860 КМ, поднесене су 42 прекршајне пријаве надлежним судовима и двије кривичне пријаве.

У области радних односа и запошљавања утврђене неправилностима су се најчешће односиле на обрачун и рокове исплате плата и накнада плата, закључивање и примјену уговора о раду, отказ уговора о раду, утврђивање отказног рока и права на отпремнину, радно вријеме и друго.

По основу уговора о раду контролисано је преко 9.900 радника, од чега 613 радника није имало закључен уговор о раду са послодавцем и није био пријављен на обавезне видове осигурања. Инспектори су рјешењем налагали послодавцу да раднику обезбиједи радно-правни статус у складу са законом и издавали прекршајне налоге. Ангажовање радника на црно најчешће је присутно у области угоститељства и туризма, услужним дјелатностима, трговини, експлоатацији и преради дрвета, те грађевинарству. У циљу откривања неправилности које се не могу утврдити у редовном радном времену, рад инспектора био је организован и у поподневним смјенама, у радне дане, али и дане викенда.

У области заштите на раду неправилности су се најчешће односиле на пропусте у погледу организације и спровођења мјера заштите на раду, примјену превентивних мјера, оспособљеност радника, те пропусте у придржавању и спровођењу техничких норми заштите на раду.

У посматраном периоду догодило се 11 повреда на раду са смртним исходом, и то: двије у области електропривреде, двије у области грађевинарства, једна у области хемијске индустрије, три у области шумарства и дрвне индустрије и три смртне повреде у осталим дјелатностима. Узрок смртних повреда најчешће је било неподузимање мјера заштите на раду у складу са законом.

За девет мјесеци ове године догодила се и 41 тежа повреда на раду и то: четири у области електропривреде, осам у области грађевинарства, 11 у области шумарства и дрвне индустрије и 18 у осталим дјелатностима. У категорију остале дјелатности сврстани су појединачни случајеви тежих повреда на раду у областима као што су трговина, туризам, саобраћај, култура, комуналне дјелатности и друго, у којима повреде на раду нису уобичајена и изражена појава и посматрано у односу на претходне године немају тренд континуитета. Анализом узрока настанка тежих повреда на раду у око 44% случајева утврђено је да је до повреде дошло због непридржавања дефинисаних и обезбијеђених мјера заштите на раду, најчешће непажњом радника. У 56% случајева узрок повреде било је неподузимање мјера заштите на раду у складу са законом од стране послодавца.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh