РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:36 14.05.2013

Инспекција за храну

1.За коју храну није потребно наводити рок употребе ?

Према Правилнику о декларисању хране („Службени гласник републике Српске", број 82/10) навођење рока употребе није обавезно за:

- свјеже воће и поврће,

- пића која садрже 10 вол % и више алкохола,

- вина, ликерска вина, пјенушава вина, ароматизована вина и сличне производе добијене од разних врста воћа осим од грожђа,

- пекарске производе и колаче који се због свог састава и намјене употребљавају у року од 24 сата од момента производње,

- сирће,

- шећер у чврстом облику,

- производи добијени искључиво од ароматизованог, односно обогаћеног шећера,

- жвакаће гуме и слични производи за жвакање,

- појединачна паковања сладоледа.

2. Коме се могу обратити уколико сам купио неисправан прехрамбени производ, протеклог рока трајања или слично?

У случају да након куповине потрошач уочи да је храна неисправна исту треба вратити трговцу и у складу са Законом о заштити потрошача тражити заштиту својих права, а случај пријавити најближој општинској/градској или републичкој инспекцији за храну. Напомињемо да купац увијек треба захтијевати рачун за купљену робу јер је рачун једини доказ да је спорна намирница купљена у одређеном објекту.

3. Који подаци морају бити назначени на декларацији прехрамбених производа?

Чланом 49. Закона о храни Републике Српске („Службени гласник Републике Српске", број: 49/09) прописано је да храна која се ставља у промет у Републици Српској мора имати декларацију. Декларација подразумијева да производи које субјекат у пословању храном ставља у промет у оригиналном паковању морају на омоту, етикети или затварачу имати трговачку ознаку, заштитни знак, назив марке, симбол који се односи на храну, писане ознаке и документацију која прати или се односи на ту храну.

Декларација мора бити означена на једном од службених језика и писама који су у употреби у Републици Српској и мора бити лако уочљива, јасна и читка. Декларација обавезно мора садржавати сљедеће податке:

а) назив производа и његово трговачко име, ако га производ има,

б) назив (име) и пуну адресу произвођача или оног ко храну пакује,

в) рок трајања,

г) нето количину (маса или запремина) производа,

д) услове чувања хране и упутство за употребу гдје је то потребно,

ђ) листу састојака хране,

е) за модификована својства производа, саставне дијелове и додатке, као и поступак којим је то остварено, уколико храна има таква својства и

ж) за увозне производе, поред назива произвођача, име и адресу увозника и земља поријекла хране.

За храну која није у оригиналном паковању, а пакује се приликом продаје у присуству крајњег потрошача или без њега, примјењују се одредбе прописане овим законом. За декларисање неупаковане хране одговоран је субјекат у пословању са храном који храну ставља у промет.

Декларисање хране детаљније је прописано Правилником о декларисању хране („Службени гласник Републике Српске", број: 82/10).


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh