РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:57 09.04.2015

Инспекција за заштиту од пожара у 2014. години извршила 1.063 контроле

Републичка инспекција за заштиту од пожара је у 2014. години извршила 1.063 контроле. У 491 случају утврђене су неправилности, те је субјектима контроле издато 457 рјешења за отклањање неправилности и донесено 28 забрана, због техничких недостатака неспровођења мјера заштите од пожара која непосредно пријете изазивању и ширењу пожара. Због почињених прекршаја издата су 23 прекршајна налога у вриједности од око 26.800 КМ.

Најчешће утврђене неправилности се односе на архитектонски пожарни инжињеринг, организовање заштите од пожара и спровођење мјера заштите у погледу одговорних лица, обуку, контролу и испитивање средстава и опреме за гашење пожара, и одржавања инсталација и опреме према техничким нормативима и стандардима.

У овој области изражен је проблем контроле стамбених објеката код којих нису формиране заједнице етажних власника, као и контроле исправности електричних инсталација и непостојања громобранских инсталација код индувидуалних стамбених објеката, гдје се дешава највише пожара узрокованим оштећењем на електричним инсталација.

У области привредних и ванпривредних дјелатности посебна пажња је усмјерена на привредне субјекте са великим пожарним оптерећењем, као што су рафинерије, термоелектране и остали производни објекти. У периоду високих дневних температура вршене су појачане контроле објеката запаљивих течности и гасова, терминала, складишта, резервоара и станица за снабдијевање горивом моторних возила. Утврђене неправилности односиле су се на доношење нормативних аката заштите, посједовање потребних сагласности, поштивање одређених техничких норматива, обуке и одржавање средстава и опреме за гашење. Изражени пропусти констатовани су код промјене намјене одређених дјелатности у објектима, који се стављају у употребу без протокола и стручних налаза стања изведених заштита и инсталација (електричних инсталација, громобрана, машинских инсталација загријавања, вентилације и климатизације, хидрантских инсталација и инсталација за дојаву и гашење пожара).

У сарадњи са тржишном и техничком инспекцијом, инспекција за заштиту од пожара вршила је преглед бензинских станица у погледу неовлаштеног пуњењења боца за домаћинство на инсталацијама ауто гаса. Инспекција заштите од пожара је контролисала преко 137 бензинских станица, шест пунионица, дистрибутера и терминала течног нафтног гаса, а управне мјере су се поред превентивних упозорења одоносила и на доношење рјешења за истицање забрана и упозорења око опасности пуњења боца на станицама, како би упозорили становништво и раднике који врше неовлаштено пуњење на станицама. Пуњењем боца на диспензеру ауто гаса избјегава се пуњење боце по тежини, избјегавају се обавезне радње прије пуњења (преглед боца, пражњење, испирање депозита), нема контроле пуњења у погледу притиска, нема контроле на непропусност напуњење боце, не контролише се арматура боце, не пуни се под надзором стручног лица, што представља велику опасност за кориснике тих боца.

Активности инспекције за заштиту од пожара у 2014. години су биле усмјерене према изворима опасности у складу са годишњим добима прољећа, љета, јесени и зиме, припреме и крчења корова за сјетву и појаве шумских пожара у шумским газдинствима, јавних објеката, запаљивих течности и гасова и других опасних технолошких процеса у којима може доћи до пожара и експлозија, почетка рада школа, вртића, домова, као и почетка грејне сезоне и кориштења течних и чврстих енергената. Перманентно је вршена контрола јавних објеката која је обухватила ноћне клубове, трговине и трговачке центре, свадбене салоне, спотрске и културне објекте, хотеле, ресторане, болнице и друге објекте у којима се скупља, ради или борави већи број лица.

У сарадњи са шумарском инспекцијом извршен је обилазак одређених општина, шумских управа и газдинстава у циљу сагледавања техничке опремљености и организованости људства у погледу нивоа заштите и спремности за гашење шумских пожара.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh