РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Инспекција за заштиту од пожара у првих шест мјесеци извршила 588 контрола

Активности републичке инспекција за заштиту од пожара у првих шест мјесеци 2014. године биле су усмјерене према изворима опасности у складу са годишњим добима прољећа и љета, припреме и крчења корова за сјетву и појаве шумских пожара у шумским газдинствима и управама, привредних објеката, јавних објеката, постројења за прераду дрвета, фабрика и складишта боја и лакова, запаљивих течности и гасова и других лако запаљивих објеката у којима може доћи до пожара и експлозија.

У посматраном периоду републичка инспекција за заштиту од пожара је извршила 588 контрола. У 237 случајева утврђене су неправилности, те је субјектима контроле издато 230 рјешења за отклањање неправилности и 13 забрана, које су се односиле на неиспуњеност техничких мјера заштите од пожара јавних објеката у којима се скупља, борави или ради већи број лица и резервоара за запаљиве течности. Због почињених прекршаја издато је 16 прекршајних налога у вриједности од преко 13.100 КМ.

Најчешће утврђене неправилности се односе на архитектонски пожарни инжињеринг, организовање заштите од пожара и спровођење мјера заштите у погледу одговорних лица, обуку, контролу и испитивање средстава и опреме за гашење пожара, и одржавања инсталација и опреме према техничким нормативима и стандардима.

У овој области изражен је проблем контроле стамбених објеката код којих нису формиране заједнице етажних власника, као и контроле исправности електричних инсталација и непостојања громобранских инсталација код индувидуалних стамбених објеката, гдје се дешава највише пожара узрокованим оштећењем на електричним инсталација.

У области привредних и ванпривредних дјелатности констатовани су пропусти код промјене намјене објеката, који се стављају у употребу без протокола и стручних налаза стања изведених заштита и инсталација. У поступку приватизације, промјена власничке структуре, опоравка појединих технолошких капацитета и издавањем рјешења о промјени дјелатности без пројектне документације и елабората заштите, знатно се нарушава архитектонски пожарни инжињеринг, концепција објекта и постојеће интегралне мјере заштите.

У области надзора шумских комплекса у заједничким контролама, прегледи су извршени са инспекторима за шумарство и ловство на простору шумских газдинстава Бањалуке, Бијељине, Приједора, Источног Сарајева, Фоче и Херцеговине.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh