РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:00 09.06.2016

Инспекторат на конференцији о борби против еколошког криминала

Представник Инспектората Републике Српске учествовао је на конференцији под називом: Јачање поштовања животне средине: Изазови и рјешења", која је одржана 12. и 13. маја 2016. године у Утрехту, Холандија. Конференција је организована од стране четири међународне организације (мреже) и то: Мреже за имплементацију и спровођење закона ЕУ у области животне средине (ИМПЕЛ), Европске мреже тужилаца за животну средину (ЕНПЕ), ЕУ форума судија за животну средину (ЕУФЈЕ) и Мреже полицајаца који баве борбом против криминала у области животне средине (ЕнвиЦримеНет).

На овој конференцији први пут су се на једном мјесту окупили представници инспекција, тужилаца, судија, полиције и њихових мрежа, а у чијем фокусу рада је борба против еколошког криминала. Разматрана су бројна питања као што су: Изазови спровођења закона у области животне средине", Информације и базе знања", Ловни туризам", Истрага и доказивање случајева кривичних дјела против животне средине" и друга, а презентован је и ЕУ акциони план о трговини дивљим животињама"

Учесници конференције су као посебно важно за сузбијање еколошког криминала, истакли сарадњу између различитих агенција, како на унутрашњем тако и на регионалном и међунардном плану. Указано је у којој мјери су информације и базе знања важне као ресурси доступни стручњацима из различитих агенција које су укључене у борбу против криминала у области животне средине у Европи и колики је значај размјене таквих информација. Кроз примјере добре праксе појединих земаља ЕУ демонстрирани су ефикасни начини превазилажења различитих изазова у спровођењу закона.

Мреже за имплементацију и спровођење закона ЕУ у области животне средине (ИМПЕЛ) је међународна непрофитна асоцијација која се бави проблемима заштите животне средине у земљама чланицама Европске Уније, земљама кандидатима или земљама које имају намјеру приступања Европској Унији или су чланови одређених других организација (ЕФТА и сл.). На конференцији је разговарано о перспективама развоја поменуте четри мреже (ИМПЕЛ, ЕНПЕ, ЕУФЈЕ, ЕнвиЦримеНет) и успостављању механизма трајне сарадње између њих, што је подржано од представника Европске комсије који су били присутни на конференцији.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh