РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:28 05.02.2020

Инспекторат Републике Српске и Пореска управа настављају сарадњу кроз заједничке контроле

Инспекторат Републике Српске и Пореска управа Републике Српске и у наредном периоду наставиће сарадњу и заједничке контроле пореских обвезника са циљем сузбијања сиве економије и нелојалне конкуренције, те увођења у законске оквире субјеката који раде нерегистровани, закључено је на састанку који су данас у Бањалуци одржали Драгутин Шкребић, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске и Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Акценат у заједничким контролама и даље ће бити на откривању и санкционисању нерегистроване дјелатности, али и пореских обвезника који нису пријавили своје раднике, те на контроли издавања фискалних рачуна. На састанку је разговарано и о приједлогу новог Закона о инспекцијама у Републици Српској којим су између осталог прописане одређене новине у поступању инспекцијских органа, поједностављени су поступци контроле, те проширена овлаштења инспектора, а превентивном дјеловању дато је више простора.

На састанку је истакнуто да ове институције већ имају успостављену успјешну сарадњу која даје конкретне резултате. Републички тржишни инспектори и инспектори Пореске управе Републике Српске су у прошлој години широм Републике Српске провели акцију заједничких контрола чији је циљ био сузбијање сиве економије.

Инспектори обе институције су заједно извршили 221 контролу, те су утврђене 134 неправилности, од чега је код 29 пореских обвезника пронађено 29 непријављених радника, код 59 пореских обвезника утврђено је да нису евидентирали промет преко фискалних каса или нису издавали фискалне рачуне, док је код 46 обвезника утврђена нерегистрована дјелатност. Због тих неправилности код 91 пореског обвезника изречене су мјере забране обављања дјелатности, те је издато 130 прекршајних налога у укупном износу од 202.300 КМ.

Руководиоци ове двије институције истакли су и да циљ инспекцијских контрола није кажњавање пословних субјеката, већ регистрација и легализација, односно увођење њиховог пословања у законске оквире, а самим тим и повећање степена добровољног извршавања обавеза.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh