РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:29 30.05.2018

Инспектори Републике Српске и Републике Србије јачају сарадњу

Представници Инспектората Републике Српске боравили су 24. и 25. маја 2018. године у радној посјети инспекцијским органима Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије и инспекцијским органима Покрајинске Владе Војводине, којом приликом су разматране могућности за успостављање нових облика сарадње у областима инспекцијског надзора.

У складу са раније успостављеном сарадњом, у протеклој години реализоване су заједнички координисане инспекцијске контроле надлежних инспекција Републике Српске и Републике Србије у области саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре, којима је обухваћен друмски, водни и жељезнички саобраћај.

Имајући у виду да је наведена сарадња имала позитивне резултате, успостављени су предуслови за наставак заједничких активности усмјерених на области надзора урбанистичко-грађевиснке и еколошке инспекције, саобраћајне инспекције, те инспекције за заштиту од пожара. У том смислу, разматрана су питања контроле грађевинских објеката који се налазе у граничном појасу, као што су хидроелектране, мостови, путеви, затим превоз опасних материја, као и питање сигналисања пловног пута ријеке Саве, посебно у локацији моста Рача.

У оквиру радне посјете представници Инспектората Републике Српске су поред размјене стручних искустава и праксе у примјени закона, имали прилику да учествују у конкретним инспекцијским контролама на терену.

Инспектори водне пловидбе вршили су контролу бродова у локацији преводнице на каналу Дунав-Тиса-Дунав, инспектори друмског саобраћаја контролу нелегалног превоза путника на прилазима Новом Саду, а инспектори жељезничког саобраћаја контролу у жељезничкој станици Нови Сад. Такође, инспектори за превоз опасних материја и инспектори за заштиту од пожара вршили су контролу транспорта опасне робе, односно цистерни за превоз запаљивих течности у источном дијелу Новог Сада на саобраћајници према Суботици, док је урбанистичко-грађевинска инспекција вршила контролу доношења и усвајања просторно планске документације у Покрајинском секретаријату за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине у Новом Саду.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh