РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

19:18 10.02.2015

Интензивиране контроле угоститељских објеката

Републички тржишни инспектори, инспектори рада и инспектори за заштиту од пожара вршили су у ноћи са 7. на 8. фебруар заједничке контроле са инспекторима Пореске управе Републике Српске у угоститељским објектима. Инспекције Инспектората Републике Српске извршиле су 14 контрола рада угоститељских објеката широм Републике Српске, у којима су контролисали рад на црно, вођење пословних књига, поријекло робе и провођење мјера заштите од пожара.

У току инспекцијске контроле на радном мјесту затечено је 60 радника, од чега 23 радника у седам објеката, са послодавцем нису имали закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања. Инспектори су рјешењем наложили послодавцима да радницима обезбиједи радно-правни статус у складу са законом и изрекли новчане казне у вриједности од 14.200 КМ.

Републичка тржишна инспекција утврдила је неправилности у 11 објеката у којима је констатовано да се Пословне књиге не воде тачно и ажурно. Контролисаним субјектима инспектори су издали седам Рјешења којима је наложено предузимање мјера у циљу отклањања неправилности и 10 прекршајних налога у вриједности од 14.600 КМ. У једном случају субјект контроле је спријечио вршења инспекцијског надзора због чега је против истог покренут прекршајни поступак.

Контроле које су започете у дијелу провођења мјера заштите од пожара наставиће се у наредним данима у контролисаним објектима, јер је потребно извршити провјеру нормативних аката о заштити од пожара, исправности хидрантске мреже и апарата за гашење почетних пожара, провјеру обуке и упознавања запосленог особља са опасностима од пожара везано за послове и задатке на које су распоређени и друго, што захтијева детаљнију контролу.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh