РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

17:01 24.09.2013

Интер-регионална радионица о спровођењу ауторских и сродних права

ипр_албанија_малаБорка Суртов, главни републички тржишни инспектор учествовала је на интер-регионалној радионици о теми „Спровођење ауторских и сродних права", која је одржана 16. и 17. септембра 2013. године у Тирани у Албанији. Радионица је организована у склопу ТАИЕX-а, Инструмента за техничку помоћи и размјену Европске комисије, у сарадњи са Канцеларијом за ауторска права Албаније.

Циљ радионице била је размјена искуства и најбољих пракси између земаља западног Балкана, а учесници су били представници државних институција укључених у заштиту и спровођење ауторских и сродних права, као што су државне канцеларије за патенте и трговачке марке, тржишна инспекција, царински органи, Пореска управа и друге.

Поред разматрања улоге, задатака и изазова са којима се ове институције сусрећу у раду, анализирани су и алати за спровођење закона, од Споразума о трговинским аспектима права интелектуалне својине (ТРИПС) до директиве о цивилном спровођењу закона ЕС Директиве 2004.

Као посебна тема разматрано је спровођење ауторских и сродних права на Интернету, што су учесници препознали као велики проблем у пракси и пријетњу заштити интелектуалне својине на глобалном нивоу. Борба против интернет пиратерије представља велики изазов савременог друштва, а као неизоставни учесници у тој борби препознати су интернет провајдери чија се улога треба прецизније законски дефинисати.

На радионици је анализирана и легислатива у области заштите ауторских и сродних права, гдје је истакнуто да су правни оквири земаља учесница усаглашени са законодавством земаља ЕУ, али да свијест јавности о заштити ауторских и сродних права и даље није довољно развијена.

Учесници су се усагласили да је у циљу заштите права интелектуалне својине неопходно континуирано радити на унапређењу међусобне сарадње одговорних институција, како би се што ефикасније одговорило изазовима у овој области.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh