РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:38 18.11.2013

Испитивање удјела воћа у воћним соковима

Поводом информација да се на тржишту Републике Србије у промету налазе воћни сокови у којима је удио воћа значајно мањи од декларисаног, републичка инспекција за храну је у протеклом мјесецу интензивирала контроле приликом увоза и вршила додатна узорковања.

Узорковање је вршено системом процјене ризика, а све узорковане пошиљке ускладиштене су код увозника или дистрибутера и забрањено је њихово пуштање у промет до добијања резултата анализе.

Узорци су послани овлаштеној лабораторији у Београду и до сада су нам достављени резултати за 11 узорака од чега је у три случаја потврђено да садржај воћа није био у складу са декларисаним.

Неусаглашености су утврђене код три производа компаније „Таково" Горњи Милановац, Србија и то: Бресква кашасти нектар, паковање од 1 литра, са роком трајања до 15.10.2014. године; Јабука бистри нектар, паковање од 1 литра, са роком трајања до 09.10.2014. године и Коктел кашасти нектар, паковање од 1 литра, са роком трајања до 26.09.2014. године.

Испитивањем количине, односно процента сока у готовом производу утврђено је да исти садрже око 50% мање садржаја воћа од референтне вриједности. С обзиром да спорне пошиљке нису ни пуштене у промет, инспекција ће увознику наложити да изврши уништавање истих.

Анализирани су и производи произвођача „Нецтар" ДОО Б. Паланка, Србија; „Фресх" Суботица, Србија; Јамница" ДД Загреб, Хрватска и „Пивоварна унион" Љубљана, Словенија, за које је анализом утврђено да су исправни и да удио воћа одговара декларисаном. У наредним данима очекујемо и резултате преосталих анализа.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh