РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:51 02.11.2016

Извршене анализе квалитета меда у малопродаји из увоза и домаће производње

Републичка инспекција за храну је у протекла два мјесеца вршила контролу квалитета меда који се прометује на тржишту Републике Српске. Из малопродајних објеката је узето19 узорака меда који су достављени на лабораторијску провјеру садржаја ХМФ, активности дијастазе, садржаја редукованих шећера глукозе, фруктозе и сахарозе као основних параметара квалитета меда.

Узорци су лабораторији достављени обиљежени искључиво шифрама, без података о произвођачу, како би се обезбиједила једнообразност у обиљежавању службених узорака. У складу са планом узорковања, мониторингом су обухваћени производи како из увоза, тако и из домаће производње од различитих произвођача.

Од 19 испитиваних узорака у осам случајева је утврђено да испитивани производи нису у складу са параметрима квалитета прописаним Правилником о меду и другим пчелињим производима, од чега су три произвођача из Федерације Босне и Херцеговине, један из Републике Српске, док су два произвођача из Србије и један из Македоније, а увозници су из Федерације Босне и Херцеговине.

На основу лабораторијских анализа наложено је повлачење преосталих количина из промета. За произвођаче и увознике са територије Федерације Босне и Херцеговине, информацију о резултатима анализа доставили смо надлежним инспекцијским органима ради предузимања мјера код произвођача и увозника, као и Канцеларији за ветеринарство Босне и Херцеговине ради контрола приликом увоза.

Истовјетан мониторинг републичка инспекција за храну је провела и прошле године, када је од 19 узетих узорака у малопродајним и угоститељским објектима у осам случајева утврђено да производи нису прописаног квалитета.

У шест случајева произвођач или увозник су били са територије Федерације Босне и Херцеговине због чега су информације о резултатима испитивања достављене надлежним федералним органима ради предузимања мјера. За субјекте са територије Републике Српске, у једном случају ветеринарска инспекција је забранила производњу и наложила субјекту повлачење и уништавање свих дистрибуисаних количина меда по ком основу је уништено око 3,5 тоне меда, а у другом случају је утврђено да подаци о увознику наведени на декларацији не одговарају ниједном регистрованом субјекту, односно да је ријеч о фиктивним подацима.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh