РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:46 25.10.2016

Извршено лабораторијско испитивање школског прибора на садржаја олова

Поводом обиљежавања међународне седмице превенције тровања оловом, републичка здравствена инспекција у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институтом за јавно здравство Републике Српске, учествује у активностима чији циљ је упознавање јавности са значајем превенције тровања овим металом.

Производи као што су разне врсте боја могу да садрже олово, те је инспекција ове године акценат у контролама ставила на узорковање школског прибора из малопродаје ради испитивања садржаја олова. Са тржишта је узето укупно 16 узорака водених боја, темпера, дрвених бојица, пластелина и воштаних боја, поријеклом из различитих земаља Кине, Италије, Словеније, Њемачке, Француске, Србије, Турске и Чешке Републике.

Лабораторијске анализе је извршио Институт за јавно здравство Републике Српске и сви испитивани узорци су оцијељени као здравствено исправни.

Републичка здравствена инспекција је и у претходним годинама вршила испитивање предмета опште употребе на миграције тешких метала, као што су олово, кадмијум, хром, никл и други. Испитиване су различите врсте производа чији обојени дијелови могу да садрже олово, као што су играчаке од различитих материјала: пластика, дрво, метал, текстил, гума, као и играчака које су комбиноване од наведених материјала, затим козметички производи, посуђе, салвете. Лабораторијским анализама потврђено је да су сви испитивани узорци били уредни.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh