РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:27 25.10.2019

Јачањем сарадње и размјеном искустава до унапређења потрошачких права

Главни републички тржишни инспектор, Борка Суртов присуствовала је 23. и 24. октобра регионалној конференцији под називом "Јачање сарадње и размјена искустава носилаца заштите потрошача" која је одржана у Бијељини под покровитељством Министарства трговине и туризма Републике Српске. У фокусу конференције било је унапређење права и едукација потрошача, те јачање сарадње носилаца заштите потрошачких права.

Учесници конфереције су се усагласили да је стратешки циљ и мисија свих учесника у борби за потрошачка права да континуирано раде на унапређењу положаја потрошача, са крајњим циљем задовољног и заштићеног потрошача. Имајући у виду да је тржиште региона скоро идентично, као и понашање потрошача и трговаца, унапређење сарадње, те размјена искустава и пракси у примјени закона, између надлежних институција и организација у Републици Српској, Босни и Херцеговини и земљама региона, кључни су за унапређење поштивања потрошачких права

Квалитетна законска регулатива, активна и ангажована удружења за заштиту права потрошача, као и проактивно и превентивно дјеловање инспекцијских органа доприносе стварању атмосфере за оснаживање потрошача и потрошачке културе.

На конференцији су учествовали представници Министарства трговине и туризма Републике Српске, Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије, Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске, Националне организације потрошача Србије, Федералног министарства трговине, Конкуренцијског савјета БиХ, Омбудсмана за заштиту потрошача БиХ, Агенције за надзор над тржиштем БиХ и удружења потрошача из Републике Српске и Федерације БиХ.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh