РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

16:03 13.09.2010

Конференција о интегрисаној инспекцији рада

београд_конференција1_малаПредставници Инспектората Републике Српске учествовали су на конференцији о интегрисаној инспекцији рада, која је одржана 9. и 10. септембар 2010. године у Београду, у организацији Инспектората за рад Србије, а поводом завршетка пројекта „Модернизација и интеграција система инспекције рада Републике Србије у складу са стандардима и праксом Међународне организације рада и Европске уније".

Инспекторат за рад Србије поменути пројекат је реализовао у периоду од децембра 2008. године до маја 2010. године уз подршку Министарства спољних послова Краљевине Норвешке. Конференцији су присуствовали представници радника и послодаваца Републике Србије, представници Управе за безбједност и здравље на раду Републике Србије и представници инспекција рада Регионалног савеза инспекција рада (РАЛИ ) из Бугарске, Македоније, Дистрикта Брчко и Републике Српске.

београд_конференција2_малаУ име Инспектората Републике Српске конференцији су присуствовали Славко Суботић, директор Инспектората и Горан Вранић, начелник Одјељења за планирање, информатику и информисање.

Уводно излагање на конференцији одржао је Радован Ристановић, директор Инспектората за рад Републике Србије који је представио резултате реализованог пројекта и истакао да се концепт интегрисане инспекције рада, према којем сви инспектори рада обављају свеобухватне инспекцијске прегледе не раздвајајући радне односе и безбједност и здравље на раду, примјењује у Србији од почетка 2010. године. Директор Ристановић је посебно нагласио потребу за континураном едукацијом инспектора рада, као и наставак на даљој модернизацији инспекције рада Србије.

Славко Суботић, директор Инспектората Републике Српске презентовао је реформу инспекцијског система Републике Српске, са освртом на инспекцију рада, нагласивши да је та реформа реализована према концепту који је Влада Републике Српске усвојила у мају 2006. године. београд_конференција3_малаДиректор Суботић је истакао да је у припреми стратегија даљег развоја и нови пројекти у вези са увођењем система квалитета у Инспекторат Републике Српске.

Горан Вранић, начелник Одјељења за планирање, информатику и информисање одржао је презентацију Инспекцијског информационог система Републике Српске (ИМС) који се од почетка 2010. године успјешно примјењује у инспекцијском надзору у Републици Српској.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh