РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:09 24.03.2016

Континуираним радом просвјетне инспекције остварен напредак

Републичка просвјетна инспекција је у 2015. години извршила 1.287 контрола, у којима су у 350 случајева утврђене неправилности, те је субјектима изречено 340 управних мјера у циљу отклањања недостатака и издато 22 прекршајна налога у укупном износу од 34.000 КМ. У поређењу са претходним годинама евидентно је смањење процента контрола са неправилностима у области надзора просвјетне инспекције, који је у 2012. години износио 35%, у 2014. години је смањен на 30%, а у 2015. години на 27%.

У области предшколског васпитања и образовања најчешће утврђени пропусти односили су се на пријема васпитача, стручних сарадника и осталих радника, радна мјеста васитача нису попуњена стручним лицима у складу са Законом о предшколском васпитању и образовању и Правилником о врсти стручне спреме запослених у предшколским установама, запослени радници нису обавили систематски љекарски специјалистички преглед, вођење евиденције и документације у предшколским установама није ажурно, органи управљања и руковођења нису формирани у складу са законом и друго.

Контролама у области основног и средњег образовања и васпитања утврђене неправилности су се најчешће односиле на процедуре и критеријуме за попуну упражњених радних мјеста, формирање и рад стручних органа школе и органа управљања и руковођења, провођење процедура одређивање технолошког вишка, неажурно вођење евиденције, доношење општих аката школе и друго.

У област високог образовања између осталог, утврђене су сљедеће неправилности: органи управљања и руковођења нису формирани у складу са законом, нису одређени одговорни наставници за поједине наставне предмете, натичне књиге се не воде ажурно, интерни акти нису усаглашени са законским и подзаконским прописима, евиденције и документација се не воде уредно и друго.

Значајан број контрола извршен је и у осталим областима: култура, спорт, ученички и студентски стандард, образовање одраслих.

У 2015. години републичка просвјетна инспекција је извршила провјеру вјеродостојности 196 школских исправе, од чега 15 свједочанстава основних школа, 140 свједочанстава средњих школа и 41 дипломе високо-школских установа. У 23 случаја код свједочанстава средњих школа утврђено је да постоји основана сумња да је почињено кривично дјело фалсификовања школских исправа, о чему је обавијештено Министарство унутрашњих послова Републике Српске ради предузимања даљих мјера из њихове надлежности.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh