РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:12 16.09.2013

Контрола безбједности непрехрамбених потрошачких производа

У оквиру пројеката надзора над примјеном Закона о општој сигурности производа („Службени гласника Босне и Херцеговине", број: 102/09), Наредбе о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница („Службени гласник Босне и Херцеговине", број: 98/09) и Наредбе о сигурности машина („Службени гласник Босне и Херцеговине", број: 04/10), Републичка тржишна инспекција је контролисала да ли се неусклађени непрехрамбени потрошачки производи налазе на тржишту Републике Српске.

Пројекат је реализован у више фаза, о чијим је претходним резултатима јавност већ обавијештена, а у задњој фази контролисане су: електричне маказе за живу ограду, моторне косе (тримери) за траву, те убодне електричне пиле.

Инспектори су примарно вршили административну и визуелну контролу производа код увознике и уколико су резултати показали да су производи неусклађени, системом сљедивости предузете су мјере на отклањању неправилности, односно извршено је усклађивање производа у ланцу дистрибуције.

У пројекту проактивног надзора електричних маказа за живу ограду тржишна инспекција РС извршила је 3 контроле у којима су контролисана 3 различита типа електричних маказа за живу ограду и све контролисане маказе биле су усклађене са Наредбом о сигурности машина.

У пројекту проактивног надзора моторних коса (тримера) за траву тржишна инспекција РС извршила је 4 контроле у којима су контролисана 3 различита типа моторних коса (тримера) за траву. Код једног типа косе за траву утврђене су неусклађености у виду непотпуне декларације, упутства за употребу и слично и у овом случају увозник је добровољно извршио усклађивање 83 производа у ланцу дистрибуције.

У пројекту проактивног надзора убодних електричних пила тржишна инспекција РС извршила је 3 контроле у којима су контролисана 3 различита типа убодних електричних пила. Код једног типа убодне пиле утврђене су неусклађености у виду непотпуног означавања производа и упутства, недостатка упозорења на производу, као и изјаве о усклађености која мора бити приложена уз сваку машину. Пословни субјект је предузео мјере добровољног усклађивања 14 комада производа у складу са Наредбом о сигурности машина.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh