РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Контрола безбједности продужних каблова, собних гријалица и пегли

У оквиру пројекта проактивног надзора над тржиштем, у смислу примјене Закона о општој сигурности производа и Наредби које посебно прописују услове безбједности за појединачне врсте производа, републичка тржишна инспекција је у овој години извршила контролу безбједности продужних каблова за употребу у домаћинству, преносивих кварцних собних гријалица и електричних пегли.

Циљ ових контрола је утврдити да ли се неусклађени непрехрамбени потрошачки производи налазе на тржишту Републике Српске, а сам пројекат се реализују на територији цијеле Босне и Херцеговине.

Инспектори су извршили административну и визуелну контролу производа, те узорковање за лабораторијско испитивање.

Извршено је пет контрола продужних каблова за употребу у домаћинству у којима су контролисана четири различита типа овог производа. Код два типа производа утврђене су неусклађености, те су по налогу инспекције са тржишта повучена 32 комада продужних каблова.

Када је ријеч о преносивим кварцним собним гријалицама извршене су двије контроле у којима су контролисана два типа овог производа и у оба случаја је утврђено да производи не испуњавају безбједносне захтјеве. По налогу инспекције са тржишта је повучен 21 комад кварцних собних гријалица.

Извршене су и три контроле електричних пегли, у којима су контролисана три модела производа и код два модела су утврђене неусклађености, те је по налогу инспекције са тржишта повучено 14 комада електричних пегли.

Утврђене неусклађености односиле су се на ризик од струјног удара и пожара.

У складу са годишњим планом проактивног надзора у току су контроле безбједности плутајућих помагала, моторних маказа за живу ограду, дјечијих бицикала, ручних електричних вибрационих брусилица и столица за спољну употребу.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh