РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:16 22.09.2014

Контрола квалитета сјемена пољопривредног биља

У оквиру контроле квалитета сјемена пољопривредног биља које се прометује у Републици Српској, републичка пољопривредна инспекција је у првом полугодишту 2014. године приликом увоза и у унутрашњем промету узела 128 узорака за лабораторијску анализу квалитета и чистоће сјемена и присуства генетичких модификација.

Узоркована су сјемена житарица, индустријског биља, крмног биља, трава и дјетелинско травних смјеса, као и сјемена поврћа.

Узорцима за анализу квалитета и чистоће обухваћено је 40 произвођача сјемена пољопривредног биља који су присутни на тржишту Републике Српске, а узорковане су 33 различите врсте сјемена пољопривредног биља у више сорти. Након извршених анализа, у спољнотрговинском промету је за двије пошиљке утврђено да не одговарају прописаним нормама квалитета, те су фитосанитарни инспектори забранили њихов увоз, док су у унутрашњем промету три узорка била неуредна и узорковано сјеме је уништено.

На присуство генетичких модификација, узорковано је укупно 13 пошиљки сјемена од седам произвођача који у свом производном програму имају ГМО сјемена. Узорковане су биљне врсте које представљају највећи ризик, а то су кукуруз и соја, различитих произвођача, хибрида и сорти. Лабораторијским анализама констатовано је да су сви узорци уредни и није утврђено присуство генетичких модификација.

У унутрашњем промету у случајевима гдје је контролом утврђено да субјекти нису испуњавали услове за промет сјемена на мало, пољопривредна инспекција је доносила рјешење о забрани промета сјемена. У једном случају затечено је сјеме без поријекла, са неважећом декларацијом у количини од 80 килограма, које је по налогу инспектора уништено.

Важно је истаћи да је фитосанитарна инспекција у потпуности надзирала и интервентни увоз сјемена кукуруза који је на основу одобрења Министарства пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Српске вршен након мајских поплава. Увоз је одобрен у циљу обезбјеђивања раних сорти кукуруза ФАО групе 100 и 200, а за потребе пресијавања поплављених површина засијаних кукурузом. При интервентном увозу сјемена кукуруза није било неправилности и сво сјеме које је увезено за ове потреба у потпуности је одговарало захтјевима важеће законске регулативе.

С обзиром да је квалитетно сјеме основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса, пољопривредна инспекција наставља са контролом увоза.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh