РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Контрола квалитета сокова на тржишту Републике Српске

Лабораторијском анализом узорака воћних сокова који се прометују на тржишту Републике Српске, произвођача „Јамница" д.д. Хрватска, „Келтереи Wалтхер гмбх" Њемачка и „Фруцтал" д.д. Словенија потврђено је да садржај воћа у соковима одговара декларисаном садржају.

Републичка инспекција за храну је приликом увоза узорковала сокове произвођача „Јамница" д.д. Хрватска и то: сок од наранче из концентрата воћног сока, обогаћен витамином Ц, ЈУИЦY, 100% наранча, паковање од 1 литра; воћни нектара од крушке и лимуна дјеломично из концентрата воћног сока ЈУИЦY, паковање од 0,20 литара, удио воћа 50% и нектар од јабуке из концентрата воћног сока ЈУИЦY, паковање од 0,20 литара, удио воћа 50%. Након извршених анализа у овлаштеним лабораторијама потврђено је да квалитет производа одговара декларисаном.

С обзиром да у последње вријеме потрошачи све чешће конзумирају сок од ароније, у циљу провјере његовог квалитета извршено је узорковање матичног сока биоквалитета Аронија 100 %, паковање од 3 литра произвођача „Келтереи Wалтхер гмбх" Њемачка, гдје је такође анализом потврђено да удио воћа у соку одговара декларисаном.

Од произвођача „Фруцтал" д.д. Словенија узети су узорци: сока од јабуке ФРУЦТАЛ СУПЕРИОР 100%, паковање од 1 литра, сока од ананаса ФРУЦТАЛ 100%, паковање од 0,20 литара и нектара од боровнице и аронике ФРУЦТАЛ, паковање од 1 литра, удио воћа 35%, гдје је лабораторијским провјерама утврђено да садржај сокова одговара декларисаним нормама квалитета.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh