РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:21 10.10.2013

Контрола објеката који емитују нејонизујуће зрачење

У циљу провођења Закона о заштити од нејонизујућег зрачења, републичка здравствена инспекција је за осам мјесеци ове године извршила 101 контролу и у 46 случајева утврдила неправилности. Контролисани су објекти као што су базне станице мобилне телефоније, здравствене установе, радио и телевизијски објекти, козметички салони са апаратима који емитују УВ зрачење, те други објекти у којима се користе уређаји, инсталације или објекти који емитују нејонизујуће зрачење.

Инспекција је контролисала да ли субјекти посједују сву потребну документацију за изградњу и кориштење објеката нејонизујућег зрачења, да ли врше редовно испитивање нејонизујућег зрачења путем овлаштене куће којој лиценцу за рад даје ресорно министарство. Субјекти контроле дужни су да о извршеним испитивањима воде евиденције, на основу којих инспектори провјеравају да ли су резултати мјерења у границама прописаним законом, те да ли су уређаји, инсталације или објекти који емитују нејонизујуће зрачење безбједни за употребу.

Неправилности које су инспектори констатовали најчешће су се односиле на недостатак или непотпуност документације потребне за изградњу и кориштење објеката нејонизујућег зрачења, нередовно периодично испитивање извора нејонизујућег зрачења и техничке исправности уређаја, именовање одговорних лица, те вођење прописаних евиденција.

Због утврђених неправилности субјектима контроле издато је 45 Рјешења за отклањање неправилности и четири прекршајна налога у вриједности од 16.900 КМ, а у једном случају забрањена је употреба соларијума због недостатка доказа о техничкој исправности.

Нејонизујућа зрачења обухватају ултраљубичасто или ултравиолетно зрачење (таласне дужине 100 - 400 нм), видљиво зрачење (таласне дужине 400 - 780 нм), инфрацрвено зрачење (таласне дужине 780 до 1 нм), радио-фреквенцијско зрачење (фреквенције 10 кХз - 300 ГХз), електромагнетска поља ниских фреквенција (фреквенције 0 - 10 кХз) и ласерско зрачење. Нејонизујућа зрачења обухватају и ултразвук или звук чија је фреквенција већа од 20 кХз.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh