РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:20 27.09.2016

Контрола засада соје на присуство генетичких модификација

Као и прошле године републичка пољопривредна и фитосанитарна инспекција је и ове године у току јула и августа у оквиру редовних инспекцијских активности вршили преглед парцела на којима су засновани усјеви меркантилне соје с циљем идентификовања присуства генетички модификованих усјева соје. Ови прегледи су извршени на подручју цијеле Републике Српске.

Поред визуелне идентификације прегледаних парцела која се врши у одређеној фази развоја соје и корова у том усјеву, инспектори су радили и брзе тестове на терену који омогућавају брзу идентификацију генетички модификоване соје. Уколико се помоћу брзих тестова утврди да постоје индиције да је ријеч о ГМО соји, врши се службено узорковање усјева и узорци се достављају у овлаштену лабораторију на анализу.

До сада је извршено 90 тестова и у осам случајева на подручју регије Добоја резултати лабораторијске анализе су потврдили присуство генитичких модификација. Инспектори су рјешењима наложили уништавање спорних усјева соје на осам парцела, а ријеч је о малим површинама чија укупна површина износи 2,5 ха.

Инспектори су приликом контроле од власника парцела тражили да предоче доказе о набавци сјемена, како би се трагом сљедивости утврдило поријекло истог. Међутим, у свим случајевима произвођачи су изјавили да су користили меркантилну соју коју су набављали на различите начине, а не у регистрованим продајним објектима, те је на тај начин утврђено да није ријеч о сјеменској соји која се легално прометује у пољопривредним апотекама.

Веома је битно нагласити да фитосанитарна инспекција приликом увоза пошиљки сјемена пољопривредног биља у Републику Српску, врши контролу присуства генетичких модификација у сјемену пољопривредног биља за све биљне врсте за које постоје генетичке модификације у складу процјеном ризика, гдје се сјеме соје третира као високо ризично.

У овој години приликом увоза узето је 14 узорака сјемена за анализе на ГМО, различитих произвођача, хибрида и сорти, од чега је осам узорка сјеменске соје и шест узорака сјеменског кукуруза за које је вршено лабораторијско испитивање присуства генетичких модификација. На основу резултата лабораторијских анализа Пољопривредног института Републике Српске потврђено је да су сви испитивани узорци били уредни и да у истима није утврђено присуство генетичких модификација.

За потребе идентификације усјева соје и субјеката контроле кориштени су подаци из Регистра пољопривредних газдинстава у Републици Српској, као и подаци Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Апелујемо на пољопривредне произвођаче да сјеменски репроматеријал набављају искључиво у регистрованим објектима, пољопривредним апотекама, јер једино на тај начин могу бити сигурни у исправност сјемена и других производа.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh