РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:53 12.07.2018

Контрола повлачења смрзнутог поврћа са тржишта због микробиолошких одступања

Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине доставила је Инспекторату Републике Српске обавјештење о повлачењу и опозиву производа компанија Подравка и Ледо из Републике Хрватске, а ријеч је о смрзнутом поврћу одређених лотова и рока трајања, због сумње о могућем микробиолошком одступању везано за бактерију Listeria monocytogenes. Агенција је доставила и обавјештење о повлачењу смрзнутог кукуруза из Мађарске такође због присуства наведене бактерије.

На основу достављених података о увознику наведених производа за Босну и Херцеговину, републичка инспекција за храну је извршила контролу у пословним јединицама субјекта Ледо Подружница Бања Лука, гдје је увидом на лицу мјеста утврђено да у складишту увозника нема спорних лотова.

У дијелу надзора у спољнотрговинском промету, јуче је извршено узорковање пошиљке производа од поврћа произвођача Ледо приликом увоза, а ради лабораторијске анализе микробиолошке исправности. Увозник је упознат са обавезом да је дужан пошиљку од које су узети узорци ускладиштити у одговарајућим хигијенским условима, те да је забрањено стављање у промет, дистрибуција или прерада пошиљке од које су узети узорци, до добијања резултата лабораторијског испитивања узорака.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh