РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Контрола промета предмета од драгоцјених метала

У циљу сузбијања незаконитог рада и спровођења законских прописа којима је регулисана производња, увоз, извоз и стављање у промет предмета од драгоцјених метала у Републици Српској, републичка тржишна инспекција је за пет мјесеци ове године извршила 65 контрола у области промета предмета од драгоцјених метала.

У 25 контрола инспектори су констатовали неправилности и у зависности од нивоа повреде прописа изрицали мјере. Најчешћи утврђени прекршаји односили су се на неиздавање рачуна, предмети од драгоцјених метала у промету нису били жигосани прописаним жиговима, док неки нису имали истакнуте трговачке називе или цијене по комаду и субјекти нису водили пословне евиденције у складу са прописима.

Донијето је девет рјешења о отклањању неправилности, изречене четири мјере забране промета предмета од драгоцјених метала без прописаних жигова, гдје је ван промета до отклањања неправилности стављен златни и сребрни накит у вриједности од 13.146 КМ. Због непосједовања доказа о поријеклу у једном случају је одузет сребрни накит у вриједности од 1.830 КМ, а због почињених прекршаја издато је 18 прекршајних налога у вриједности од 5.750 КМ.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh