РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:01 03.02.2020

Контрола робе поријеклом из Кине у складу са редовним процедурама

На основу тренутно доступних информација, Свјетска здравствена организација (СЗО) не препоручује посебне мјере у смислу примјене ограничења трговине и робне размјене са Кином. Контрола робе која се увози у Босну и Херцеговину преко граничних прелаза и царинских испостава које се налаза на подручју Републике Српске, тренутно се одвија у складу са редовним процедурама.

Вирус се најчешће преноси од заражене особе на другу путем ваздуха (кашљањем и кихањем), путем блиског личног контакта, додиривањем уста, носа или очију прије прања руку, додиривањем свјеже заражених предмета или површине.

Имајући у виду да велики број вируса не може да преживи изван људског тијела, као и колико времена је потребно да се пошиљка из Кине током међународног транспорта допреми, ризик од ширења вируса путем робе поријеклом из Кине је изузетно низак.

Институт за јавно здравство Републике Српске у складу са Законом о заштити становништва од заразних болести свакодневно прати дешавања у земљама у којима постоји епидемија или ризик од оболијевања од заразних болести, а које се могу унијети у Републику Српску, и о томе обавјештава надлежно Министарство и инспекцију, ради предузимања мјера здравственог надзора.

У складу са наведеним законом, Институт врши процјену ризика за припрему и одговор на појаву посебно опасне заразне болести у Републици. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске на основу извјештаја Института о праћењу кретања заразних болести у Републици, те ближем и ширем окружењу, остварује сарадњу са Свјетском здравственом организацијом, Европским центром за контролу болести и другим надлежним органима и међународним институцијама.Инспекторат Републике Српске за сада нема инструкцију о потреби појачаног надзора, а у наредном периоду поступаћемо у складу са смјерницама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh