РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:58 20.11.2013

Контрола усклађености сунчаних наочара

У оквиру надзора над примјеном Закона о општој сигурности производа и Наредбе о личној заштитној опреми, Републичка тржишна инспекција је од јуна до септембра 2013. године провела пројекат проактивног надзора сунчаних наочара.

Инспектори су контролисала да ли се неусклађени непрехрамбени потрошачки производи налазе на тржишту Републике Српске. Контроле су обухватале административну провјеру документације, визуелну контролу производа и узорковање за лабораторијску анализу производа према захтјевима Наредбе о личној заштитној опреми и одговарајућег стандарда.

Извршено је 14 контрола у којима је контролисано 14 различитих модела сунчаних наочара. Код 12 модела утврђене су неусклађености у виду недовољног степена заштите, спектрална трансмитанција у видљивом дијелу спектра не задовољава захтјеве декларисане категорије филтра, нема ознаке стандарда, као ни упозорења „Није за директно посматрање Сунца". Такође, утврђено је да сунчане наочаре четврте категорије немају упозорења „Нису погодне за вожњу и употребу у саобраћају" или графички приказ истог упозорења, те да нема наведене обавезне информације о идентификацији произвођача или овлаштеног заступника.

Пословни субјекти извршили су усклађивање девет модела сунчаних наочара у количини од 563 комада, док су са тржишта повучена три модела сунчаних наочара у количини од 27 комада.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh