РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:22 14.10.2013

Контрола усклађености заштитних кацига

У оквиру надзора над примјеном Закона о општој сигурности производа и Наредбе о личној заштитној опреми, Републичка тржишна инспекција је од јуна до септембра 2013. године провела пројекат проактивног надзора кацига за бициклисте и за кориснике дасака за ролање и котураљки.

Инспектори су контролисала да ли се неусклађени непрехрамбени потрошачки производи налазе на тржишту Републике Српске. Контроле су обухватале административну провјеру документације и визуелну контролу производа према захтјевима Наредбе о личној заштитној опреми и одговарајућег стандарда.

Извршено је пет контрола у којима је контролисано седам различитих типова заштитних кацига. Код пет модела утврђене су административне неусклађености у виду непотпуне декларације и упутства за употребу, на производу и паковању нису написана обавезна упозорења, није наведена ознака величине или ранг величина заштитне кациге са обимом главе у центиметрима, недостаје информација о тежини у грамима, те није наведен број стандарда.

Пословни субјекти су добровољно извршили усклађивање пет неусклађених модела заштитних кацига, у количини од 127 комада, на начин да су недостатке у пратећој документацији и означавању производа исправили у складу са захтјевима прописаним Наредбом о личној заштитној опреми.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh