РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Контрола заштите од пожара у васпитно-образовним установама

Републичка инспекција за заштиту од пожара је у овој години у васпитно-образовним установама, вртићима, основним и средњим школама, факултетима, студентским домовима и друго извршила 93 контроле провођења мјера заштите од пожара.

Пракса ове инспекције је да свој рад организује према изворима опасности у складу са годишњим добима, те су у том смислу са почетком школске године и грејне сезоне интензивиране контроле у васпитно-образовним установама.

Контролама је утврђено да већих одступања није било када су у питању држање и мјере ускладиштавања запаљивих материја, осигурање путева и пролаза у циљу безбједне евакуације, те уклањање отпадних материја. Такође, контролисани субјекти у складу са законом врше набавку и држање у приправности опреме и средстава за гашење пожара, те испитивање апарата за гашење почетних пожара.

У 42 контроле утврђене су разне врсте одступања, гдје су инспектори рјешењем налагали предузимање потребних мјера у циљу отклањања истих. Једна од чешће утврђених неправилности односила се на то да контролисани субјекти нису ускладили постојеће Правилнике заштите од пожара са новим Законом о заштити од пожара из 2012. године.

Радници нису похађали обавезне провјере знања из области заштите од пожара, а Законом је прописано да се једанпут у току три године обавезно врши провјера знања радника, као и приликом запошљавања, премјештаја или промјене посла, увођења нове радне опреме и нових технологија. Такође, контролама је утврђено да нису одређена ни одговорна лице за спровођење мјера заштите од пожара. Проблем представља што поједини субјекти контроле немају лица која стручном спремом одговарају условима из закона, средња стручна спрема техничког смјера, те морају примити у ради однос одговарајућа лица или склапати уговор са предузећима овлаштеним за спровођење мјера заштите од пожара.

С обзиром да је значајан број ових објеката изграђен и прије неколико десетина година, те да је потребна санација истих, одступања су утврђена и код извођења, кориштења и одржавања инсталација. Техничка исправност и функционалност инсталација гријања, вентилација, електричних инсталација, инсталација и уређаја за гашење и спречавање ширења пожара морају се периодично испитивати од овлаштених лица у складу са техничким нормативима.

Важно је истаћи да контролисани објекти уредно предузимају мјере наложене од стране инспектора, те да већ годинама у васпитно-образовним установама није било инцидентних ситуација када је у питању заштита од пожара.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh