РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Контрола збрињавања медицинског отпада

У циљу отклањања ризика по људско здравље и обезбјеђења адекватног одлагања медицинског отпада, Републичка здравствена инспекција је у првом полугодишту ове године извршила 190 провјера управљања и уништавања медицинског отпада.

Иако је ово питање законски регулисано, прописи нису у потпуности примјенљиви јер у Републици Српској не постоји адекватна инфраструктура за правилно збрињавање медицинског отпада.

У садашњој ситуацији здравствене установе, инфективни отпад третирају термички или хемијским средствима како би га начиниле безопасним за људско здравље и животну околину. Када је ријеч о фармацеутском отпаду - неупотребљивим лијековима, било да су протеклог рока или из других разлога нису за употребу, то питање је ријешено на начин да предузећа овлашћена за управљање опасним отпадом, лијекове преузимају од здравствених установа и одвозе их у иностранство гдје се врши њихово коначно уништавање.

Рјешавању проблема збрињавања фармацеутског отпада додатно доприноси и обавеза апотека да у поступку серификације обезбиједе адекватно управљање овим отпадом, што подразумијева правилно разврставање, обиљежавање и складиштење до предаје предузећу овлашћеном за управљање опасним отпадом.

Готово све апотеке у Републици Српској су ушле у процес сертификације коју обавља Агенција за акредитацију и сертификацију здравствених установа, а у другом кварталу ове године прве три апотеке су завршиле тај процес. Препорука Агенције је да апотеке обезбиједе и могућност збрињавања фармацеутског отпада који из домаћинства у апотеке доносе пацијенти.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh