РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Контроле на фармама музних грла и перадарским фармама

У циљу обезбјеђивања здравствено и хигијенски исправне хране животињског поријекла и заштите јавнога здравља, републичка ветеринарска инспекција је у првом полугодишту ове године у области производње и промета сировина и хране животињског поријекла извршила укупно 257 контрола. У 100 случајева утврђене су неправилности, те су у циљу отклањања истих инспектори издали 89 Рјешења, изрекли једну мјеру забране и у два случаја наложили уништавање неисправне хране животињског поријекла.

Посебан акценат је стављен на имплементацију нових прописа у области безбједности хране и испуњавању услова за извоз на тржиште Европске Уније. Контроле су вршене на фармама музних грла и перадарским фармама и у производним погонима, гдје су се провјеравали услови у погледу изградње, опремљености и функционалности објеката, услови здравља животиња, провођење властитих контрола од стране субјеката, као службених контрола од стране надлежних органа.

На фармама, посебна пажња била је усмјерена на провођење добре хигијенске и произвођачке праксе, идентификацију и провођење дијагностичких испитивања свих затечених животиња на фармама, заштиту и добробит животиња, вођење и ажурирање прописаних евиденција.

Инспектори су контролисали и употребу ветеринарских лијекова, у смислу употребе дозвољених ветеринарских лијекова, адекватне примјене од стране стручних лица, поштују ли се прописане дозе и каренца, а све у циљу елиминисања присуства остатака ветеринарских лијекова изнад дозвољене вриједности у производима животињског поријекла.

У области производње и промета ветеринарских лијекова извршено је 13 контрола. У једном случају на фарми су у употреби затечени лијекови без надзора ветеринара због чега је одузето 49 паковања лијекова, а субјекту је издат прекршајни налог.

Такође, у посматраном периоду у област ветеринарске дјелатности извршено је 48 контрола, од чега су у свега три случаја утврђене неправилности. Обављање ветеринарске дјелатности такође је један од кључних фактора у обезбјеђивању исправне хране животињског поријекла. Контролисано је провођење обавезних мјера од стране ветеринарских организација, услови за обављање ветеринарске дјелатности са посебним акцентом на стручни кадар, провођење контрола заразних болести, као и поступак заштите и добробити животиња приликом ветеринарских интервенција и захвата на животињама.

У склопу акција МУП-а Републике Српске у циљу сузбијања нелегалног промета животиња, републички инспектори су проводили карантинске и друге мјере над животињама које су одузимане, те су налагане мјере на имањима и карантинском објекту у Зворнику, гдје су упућене животиње које су затечене у промету у превозним средствима.

Превентивним контролама благовремено се предузимају корективне мјера у циљу отклањања неправилности које за посљедицу могу имати неисправну храну животињског поријекла.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh