РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

09:32 11.06.2019

Контроле рафтинг клубова пред почетак сезоне

Пред почетак рафтинг сезоне Инспекторат Републике Српске појачао је контроле субјеката који пружају ову врсту услуга, на првом мјесту са циљем осигурања безбједности корисника, а контролама ће бити обухваћена и законитост рада, вођење пословних књига, евидентирање промета и друго.

Иако је у протеклим годинама остварен значајан напредак у усклађивању рада рафтинг клубова са законом, још увијек има субјеката који несвјесно или свјесно праве пропусте. Подсјетићу да су прије 10-ак година када смо у Републици Српској почели интензивније развијати туристичку понуду када је ријеч о рафтингу, контролни органи интензивно контролисали рафтинг кампове што је резултирало значајним помаком у овој дјелатности, међутим и даље има простора за унапређење посебно на подручју Фоче.

За ово подручје је специфично то што се рафтинг на ријеци Тари практично одвија на подручју Црне Горе и БиХ, што саму контролу чини комплекснијом, али настојаћемо да предузмемо све што је у нашој надлежности како бисмо сузбили рад нерегистрованих кампова и скипера без лиценце.

Нелегалан рад наноси штету легалним рафтерима, смањује приходе у државним и буџетима локалних заједница, а упитно је и поштивање мјера безбједности, као и стручност самих водича.

У складу са Законом о туризму, туристичке услуге које укључују спортско-рекративне активности су туристичке услуге на дивљим водама, као што су: рафтинг, кајак, кану, сплаварење, кањонинг и остале сличне активности.

За пружање ових услуга пружаоци услуга морају имати запослена стручна лица, као што су: инструктори, тренери, скипери и друга лица која су обучена за пружање услуга у складу са посебним прописима, односно која посједују лиценцу издату од одговарајуће асоцијације.

У складу са наведеним, Међународна рафтинг федерација која и додјељује рафтинг сертификате, обавијестила нас је да ће такође током сезоне 2019. вршити провјере лица која раде као водичи, како би се утврдило да ли се одржавају сигурносни стандарди унутар њиховог система додјеле сертификата обученим водичима.

Такође, инспекција посебну пажњу посвећује контроли туристичке, односно рафтинг пловидбе са аспекта техничких прегледа чамаца, испуњености услова управљача чамцем и посједовање заштитне опреме код корисника пловидбе.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh