РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Мониторинг хране у подручјима захваћеним поплавама

У циљу утврђивања степена безбједности хране и хране за животиње на тржишту Републике Српске у подручјима захваћеним поплавама, надлежне инспекције ће и у наредном периоду путем мониторинга наставити са појачаним надзором хране.

Предметним мониторингом биће испитиване сљедеће групе производа: месо и производи од меса; риба и рибљи производи; млијеко и производи од млијека; сточна храна; житарице, млински, пекарски и кондиторски производи и тјестенине; мед и производи од меда; јаја и производи од јаја; поврће, воће и производи од воћа и поврћа; зачини, адитиви и сродни производи; вода и брисеви површина.

У зависности од врсте производа, анализама ће се обухватити органолептички прегледи, микробиолошка испитивања, физичко-хемијски параметри квалитета, адитиви, резидуе тешких метала, те други контаминанти.

Мониторинг ће се вршити у складу са Наредбом о појачаној инспекцијској контроли и узорковању сировина и производа животињског поријекла у поплавама угроженом подручју, те Приједлогом анализа за мониторинг хране и хране за животиње, које је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У протеклом периоду ветеринарска инспекција је вршила интензивне контроле производње и промета намирница животињског поријекла, док је инспекција за храну вршила појачано узорковање воћа и поврћа на пијацама и тржницама, у подручјима погођеним поплавама.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh