РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

17:49 17.03.2020

На 19 граничних прелаза издато 2.100 рјешења о стављању путника у изолацију

Инспектори Инспектората Републике Српске су у понедељк, првог дана двадесетчетворочасовног надзора на граничним прелазима, лицима која су допутовала у Босну и Херцеговину издали 2.100 рјешења о стављању у изолацију у трајању од 14 дана.

У циљу предузимања мјера на сузбијању ширења корона вируса на подручју Републике Српске и Босне и Херцеговине, републички инспектори проводе цјелодневни инспекцијски надзор уласка путника из иностранства на 19 граничних прелаза.

Највећи број путника ушао је преко граничних прелаза Градишка, Брод, Рача, Каракај, Шепак и Вардиште, у послијеподневним часовима. У наредних пар дана очекујемо повећан интензитет путника због повратака држављана Босне и Херцеговине који су на привременом раду у другим земљама, имајући у виду да су у већини земаља радови обустављени. Такође, очекује се и повећан број студената који се враћају из иностранства јер је и у земљама окружења настава обустављена.

Значајан дио путника има пребивалиште или боравиште на подручју Федерације Босне и Херцеговине те је у току издвајање података о истима, ради упућивања свих потребних информација Федералној управи за инспекцијске послове ради праћења и предузимања мјера из њихове надлежности.

Наведеним рјешењима обухваћени су и возачи возила у међународном транспорту, с тим што се за ова лица период изолације односи на трајање боравка у Босни и Херцеговини које возач наведе. Трајање боравка у Босни и Херцеговини подразумијева период од уласка у земљу, до одласка на сљедећи превоз. Возач возила који није држављанин БиХ дужан је да изолацију проведе у возилу, док је држављанин БиХ дужан да изолацију проведе на адреси пребивалишта.

Путник којем је издато рјешење о стављању у изолацију од 14 дана, Обавезно је да се одмах, а најкасније у року од 12 часова од дана пријема рјешења јави телефоном надлежној здравственој установи у мјесту пребивалишта/боравишта у Босни и Херцеговини, ради праћења евентуалне појаве симптома заразне болести изазване корона вирусом.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh