РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Надзор над управљањем амбалажним отпадом

Представници Инспектората Републике Српске и Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, одржали су данас састанак на којем је разматрано провођење прописа у области управљања амбалажом и амбалажним отпадом, за чију примјену је надлежна тржишна инспекција Републике Српске.

Циљ законске регулативе је очување природних ресурса, заштита животне средине и здравља људи, оптимално управљање амбалажом и амбалажним отпадом и друго.

Сви пословни субјекти који производе или увозе, односно стављају на тржиште амбалажу, те сав амбалажни отпад који је настао у индустрији, занатству, малопродаји, услужним и другим дјелатностима, или је настао на неки други начин, дужни су са истим поступати у складу са Уредбом о управљању амбалажом и амбалажним отпадом.

У складу са Уредбом о накнадама за оптерећивање животне средине амбалажним отпадом, обвезници морају плаћати накнаду која се обрачунава на основу годишњег извјештаја о управљању амбалажним отпадом, који се подноси министарству надлежном за заштиту животне средине и Фонду, најкасније до 31. марта текуће године за претходну календарску годину.

Обвезници су субјекати који први пут стављају у промет амбалажни отпад, произвођачи, увозници, пакери, пуниоци и испоручиоци за амбалажу која се ставља у промет. Такође, обвезници су и крајњи снабдјевачи, тј. трговине које су у обавези да у систем управљања амбалажним отпадом укључе производе властите робне марке и производе које директно увозе, а за остале производе које продају су у обавези да од произвођача, увозника или дистрибутера обезбиједе доказ да су своју амбалажу укључили у систем. У супротном, сами су одговорни да за те производе плаћају накнаду у складу са Уредбом.

Учесници састанка сложили су се да циљ инспекције није кажњавање и репресија, већ да се у сарадњи са привредним субјектима доприноси унапређењу стања у предметној области, те овим путем апелујемо на обвезнике да изврше своју законску обавезу и доставе извјештаје надлежним органима.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh